Държавите - членки на Европейския съюз, трябва да осигурят правото на гражданите си да генерират възобновяема енергия за собствено потребление, да я съхраняват и да продават излишъка от продукцията. Освен това за пръв път страните от ЕС ще бъдат задължени да предложат специфични мерки за енергийна ефективност в полза за онези, които са засегнати от енергийна бедност.

Това е част от приетите днес решения на Европейския парламент, с които се поставят "нови амбициозни цели за възобновяемите източници и енергийната ефективност":

- повишаване на енергийната ефективност с 32.5% до 2030 г.;

- до 2030 г. 32% от енергията трябва да идва от възобновяеми източници;

- преминаване към биогорива от второ поколение, т.е. до 2030 г. поне 14% от горивото трябва да е от възобновяеми източници.

Целта до 2030 г. делът на възобновяеми енергийни източници да е поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС е обвързваща за всички. За подобряването на енергийна ефективност с 32.5% обаче решението е само ориентировъчно (по него има предварително съгласие със Съвета на ЕС, постигнато през юни). И двете цели ще се преразгледат преди 2023 г. и могат само да бъдат увеличени, но не и намалени.

Одобрението си за тези мерки, които са част от пакета от мерки "Чиста енергия за всички европейци", дадоха внушително мнозинство от евродепутатите: за енергийната ефективност - 434 гласа "за", срещу 104 "против" и 37 "въздържал се"; за възобновяемите източници - 495 гласа "за", срещу 68 "против" и 61 "въздържал се"; и за управлението на Енергийния съюз - 475 гласа "за", срещу 100 "против" и 33 "въздържал се".

С по-ефективна енергия европейците ще имат и по-ниски сметки, се казва още в официалното съобщение. "В допълнение, Европа ще намали зависимостта си от външни доставчици на нефт и газ, ще подобри качеството на въздухa и ще защити климата."

Към второ поколение биогорива

Биогоривата от първо поколение представляват висок риск за "непреки промени в земеползването" (т.е. преобразуване на почва, която не се използва за хранителните култури - като пасища и гори - към такава за хранителни култури, което увеличава емисиите на CO2) и няма да се броят към целите на ЕС за възобновяема енергия от 2030 г. След 2019 г. приносът на биогоривата от първо поколение към тези цели постепенно ще намалее докато не достигне нулева стойност през 2030 г.

За сметка на това поне 14% от горивата за превозни цели трябва да идват от възобновяеми източници.

Ново управление за постигането на Енергийния съюз

Всяка държава членка трябва да представи 10-годишен "интегриран национален план за енергетиката и климата" с национали цели, приноси, политики и мерки до 31 декември 2019 г., както и на всеки десет години след това.

След като Съветът на ЕС официално приеме споразумението, новите правила ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и ще влязат в сила 20 дни по-късно. Регламентът за управление директно ще влезе в сила в държавите членки, докато новите елементи от другите две директиви ще трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства най-късно 18 месеца след влизането им в сила.

dnevnik.bg