Калгари ще се откаже от кандидатурата за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г. Надеждите на градската управа да организира най-големия форум за зимни спортове се провалиха, след като над 56% от жителите на канадския град гласуваха против на провелия се във вторник референдум.

В референдума са участвали 304 582 души. 171 750 са гласували "против", а 132 832 са подкрепили кандидатурата. Разликата се оказа изненадващо голяма, след като и двете страни очакваха да бъде минимална.

В понеделник 15-членният градски съвет ще се събере, за да потвърди оттеглянето на Калгари от надпреварата за домакинство. "Знаем, че е много разочароващо, но е време да оставим това зад гърба си", каза председателят на Калгари 2026 Мари Моран.

"Всичко започна с едно страхотно обещание - шанса да пренесем дома на олимпийския и параолимпийски спорт в Калгари и Канада, шанса да върнем нашия град на световната сцена. Всичко това имаше смисъл. И все още има", допълни Моран.

От Канадския олимпийски комитет също изразиха разочарование. "Приемаме с уважение резултатите от референдума, но сме много разочаровани. Възможността да посрещнем света в Канада, където хората могат да почувстват обединяващата сила на олимпийските игри и нашата национална култура на мир и приобщаване, щеше да донесат безброй ползи за всички", заявиха от организацията.

Оттеглянето на Калгари е поредният удар за Международния олимпийски комитет (МОК). По-рано през годината от надпреварата за домакинство на игрите през 2026 г. се оттеглиха Сион, Грац и Сапоро, а турският град Ерзурум не беше одобрен.

Първоначално кандидатите бяха седем, но след отпадането на Калгари останаха само две - шведската столица Стокхолм и обединената италианска кандидатура на Милано и Кортина д'Ампецо.

Големият проблем на Стокхолм е липсата на политическа подкрепа. Сходна беше ситуацията и с италианската кандидатура, след като първоначално италианското правителство обяви, че няма да осигури финансова подкрепа заради провала на тройното предложение с Торино, Милано и Кортина д'Ампецо.

През октомври обаче властите в Италия обявиха, че са променили намерението си и ще застанат зад кандидатурата. Това превръща Милано и Кортина д'Ампецо във фаворити за домакинство.

Изборите за домакин на игрите през 2026 г. ще са проведат на 23 юни 2019 г.

dnevnik.bg