Финалистът от Australian Open Марин Чилич обърна Джон Иснър в трисетова битка и запази шансове да се класира за полуфиналите в заключителния турнир на АТП в Лондон. Хърватският тенисист спечели с 6:7 (2), 6:3, 6:4 след 2.14 часа игра.

Развоят на мача между Чилич и Иснър гарантира мястото на Новак Джокович в следващата фаза. Световният №1 спечели убедително първите си два мача - срещу Иснър и Александър Зверев, като не загуби сет и престоя на корта общо 150 минути.

Двубоят между Чилич и Иснър е първият тресетов в тазгодишните финали на АТП. При загуба хърватинът щеше да бъде елиминиран от борбата за полуфиналите, след като на старта отстъпи срещу Зверев. Той обаче съумя да направи обрат и постигна едва втора победа при четвъртото си участия във финалния мастърс.

Иснър сервираше отлично в първия сет. 208-сантиметровия американец пласира девет аса, вкара 70% първи сервис и загуби само девет от разиграните 40 точки в шестте си подавания. Той даде една точка за пробив на съперника - в откриващия гейм, и успя да я спаси.

Началният удар на Чилич също работеше добре. Хърватинът имаше само един критичен гейм, в който изостана с 15:40. Той спаси двете точки за пробив, а след това отрази и трета, преди да измъкне подаването си. Така двамата стигнаха до тайбрек, в който Иснър натрупа ранен аванс и спечели убедително със 7:2.

В хода на мача обаче Чилич започна да намира все повече решения срещу сервиса на Иснър. Хърватинът изигра силен втори сет, в който не даде нито една точка за пробив на американеца, а в същото време стигна до пет възможности в подаванията на съперника. Шампионът от US Open 2014 проби за 5:3, след което затвори сет с безапелационен сервис гейм на нула.

След като в първите две части имаше само един пробив, третата започна с три поредни. Чилич излезе победител от размяната, като пръв успя да спечели подаването си за 3:1.

До края на мача той не даде шансове на Иснър да върне втория пробив, а при 5:4 приключи двубоя с още един сервис гейм на нула.

Чилич записа осма победа в 11-ия си мач срещу Иснър. Американецът допусна втора загуба в Лондон, след като в първия кръг на груповата фаза отстъпи срещу Джокович. Световният №10 все пак запазва шансове за полуфиналите.

В петък Иснър се изправя срещу Зверев, а Чилич ще играе срещу Джокович. Американецът има шанс да продължи напред, само ако победи германеца в два сета.

dnevnik.bg