Българският национален отбор по футбол се изправя срещу Кипър в предпоследния си мач от груповата фаза на Лигата на нациите. С три победи и една загуба в досегашните си четири срещи тимът на Петър Хубчев гостува в Никозия тази вечер от 21.45 ч.

Българските футболисти ще опитат да си върнат начело в група 3 от третата дивизия на новия турнир на УЕФА. Те започнаха надпреварата с три поредни победи, но сдадоха първото място след загубата от Норвегия в предишния кръг.

Двата отбора имат по девет точки и размениха по една победа с 1:0 в директните си двубои. Норвегия обаче е на върха в класирането заради по-добра голова разлика - 4:1 срещу 5:3 за българите. Скандинавците гостуват на Словения в другия мач от групата днес.

Словенците са последни в групата с една точка и вече са елиминирани от битката за място във финалите на Лигата на нациите през 2020 г. Кипър има четири точки и ще продължи напред само при победи срещу България и Норвегия в предстоящите си два мача и загуба на българите у дома срещу Словения в понеделник.


Хубчев изрази задоволство от подготовката преди последните два мача от Лигата на нациите. Според него сериозното и отговорно отношение на футболистите към работата в националния отбор е най-същественото постижение, откакто той е селекционер на България.

"Радвам се, че стана като традиция да казвам преди мачове, че работата беше доста концентрирана, доста сериозна. В това отношение поне смея да кажа, че сме постигнали нещо с този отбор и с тези момчета. Доста сериозно се тренира", каза Хубчев при заминаването за Кипър.

Големите притеснения за българския отбор преди мачовете с Кипър и Словения са свързани с контузиите на двама от основните играчи - вратаря Пламен Илиев и дясното крило Кирил Десподов.

"Хората, които отсъстват, притежават някои качества. Може би в момента те са най-добрите в България с тези качества. Но другите момчета имат други качества, които също са важни във футбола, и ще разчитаме на тях", коментира Хубчев.

"Треньорите и в клубните, и в националните отбори винаги казваме, че разчитаме на всички. Особено пък ние, които напоследък казвам, че разчитаме на отбора, на колектива. Това, че отсъства един или друг футболист, дава шанс на останалите да се докажат", каза още той.

Дневник