Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внеса в съда иск за конфискуване на имущество на окончателно осъдения в България, Италия и Румъния и издирван с европейска заповед за арест Евелин Банев - Брендо, и членове на семейството му. Това се вижда от системата на Софийския градски съд (СГС). Не става известно обаче за каква сума е внесеният на 13 ноември иск.

От системата на съда се разбира само, че исковата молба е за конфискация на имущество на Банев, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, брат му Симо Карайчев и фирмата "Б.М.А. ТРЕЙДИНГ" ЕООД, чийто собственик е Добринова.

През лятото на тази година председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че са започнали проверка на имуществото на Банев. Подчерта обаче, че едва през ноември 2017 г. комисията е получила данни за осъждане на българския наркобос. Георгиев допълни, че докато са чакали отговор за присъди на Брендо, комисията е поискала запори на имущество на свързани с негови близки - бившата му съпруга и сестра ѝ Моника Добринова и Десислава Дишлиева, за общо над 28 млн. лв.

В края на април 2018 година и българският Върховен касационен съд осъди Брендо на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик. Тогава обаче се разбра, че Банев е изчезнал и полицията го издирва.

История на делото в България

В началото на 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна Банев, доведения му брат Симо Крайчев, бившата съпруга на Брендо - Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева за виновни. Наложеното наказание на Банев бе затвор за седем и половина години, а присъдите на другите трима бяха три години условно с пет години изпитателен срок.

След това втората съдебна инстанция ги оправда, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на апелативния съд за ново разглеждане заради съществени процесуални нарушения.

През март 2017 г. друг състав на апелативния съд намали наказанието на Банев от седем на шест години затвор по обвинението, че е прал пари от наркотрафик.

Разследването по казуса е от 2007 г., а в съда процесът започна през 2010 г., въпреки че беше внесено още през 2009 г., но бе забавено. Според обвинението между 17 октомври 2002 г. и май 2005 г. Брендо и останалите са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнанс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 - 2005 г.

През септември 2017 г. стана известно, че Брендо е осъден окончателно на 20 години затвор в Италия по обвинение за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. А няколко месеца по-рано румънски съд също се произнесе окончателно и осъди Банев на десет години затвор по обвинение, че е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин.

Дневник