С два гола в рамките на седем минути Англия победи Хърватия с 2:1 на "Уембли" и спечели група 4 в Дивизия А от Лигата на нациите. Успехът изкачи "Трите лъва" на първата позиция и ги класира за финалната четворка догодина.

Английският тим направи много силен мач, но беше изправен до стената, след като Хърватия поведе в 57-ата минута с гол на Андрей Крамарич. Все пак избраниците на Гарет Саутгейт стигнаха до успеха чрез Джеси Лингард в 78-ата и Хари Кейн в 85-ата минута.

Капитанът на англичаните беше с основен принос, след като освен че вкара, подаде за първия гол.

За разлика от мача преди няколко дни с Испания, когато стигнаха до победата в края, този път хърватите бяха на губещата страна. Те не само, че загубиха, но останаха на трето място и отпадат в Дивизия В.


Двубоят беше ключов, след като при равенство Испания се класираше напред като първи в групата. Резултат 0:0 или загуба щеше да остави англичаните на последното място.

Сравнен с първия двубой между двата тима на "Полюд" в Сплит този път имаше имаше много по-интересни моменти. Мачът през октомври в Хърватия се запомни със скучните 90 минути и редките опасности пред двете врати.

Тимът на Гарет Саутгейт направи много силна първа част, при която като по чудо не откри резултата. До 15-ата минута "Трите лъва" създадоха три чисти голови положения.

Още в 11-ата минута хърватският вратар Ловре Калинич трябваше да спасява изстрел на Рахийм Стърлинг. Малко по-късно капитанът на домакините Хари Кейн имаше две много добри възможности, но и той не се разписа.

При втората от тях Калинич успя да по невероятен начин да спаси удар на Кейн. Вратарят на Хърватия често трябвашеда поправя грешки на останалите си съотборници, а също така и да напуска наказателното си поле.

Едва към края на първото полувреме Хърватия погледна малко по-смело в атака. Тогава удар на Иван Перишич премина над гредата.

Отново Англия обаче имаше последната дума и в 40-ата минута домакините отново създадоха опасност. При едно центриране на Рос Баркли топката мина застрашително близо до страничния стълб на хърватската вратар.

След почивката ситуацията на терена не се промени драстично и Англия продължи да доминира. В 52-ата минута най-активният в англйските редици Стърлинг имаше нов шанс. Той получи отлично подаване, но Калинич отново се прояви отлично.

С едва втория си точен удар в мача хърватите успяха да стигнат до гол и това се случи в 57-ата минута. Защитата на англичаните в продължение на няколко секунди гледаше безучастно Андрей Крамарич, който си нагласи топката и стреля, а след рикошет в крака на Ерик Дайър, тя влетя в мрежата на Пикфорд – 0:1.


Попадението за хърватите имаше негативен ефект върху англичаните и дълго време тимът на Саутгейт не успя да покаже нивото от първата част. Дори влизането на Деле Али не се отрази, а вместо това защитниците в бяло започнаха да грешат доста по-често.

Два пъти Хърватия имаше отлични шансове да удвои аванса си. В 75-ата минута халфът Влашич дори се озова на стрелкова позиция, но се забави и ударът му в наказателното поле беше блокиран.

За последния четвърт час Саутгейт пусна на терена Джеси Лингард и Джейдън Санчо, надявайки се с тях да успее да стигне до голове.

Това стана факт в 78-ата минута, когато защитата на Хърватия за пореден път се пропука. Джо Гомез изпълни дълъг тъч, Стоунс спечели високата топка и я продължи към Хари Кейн. Английският капитан някак я промуши под плонжа на Калинич, а на метър от голлинията Лингард нямаше проблем да я прати в мрежата.


Резултатът не беше в полза на нито един от отборите и така в последните десет минути всички на терена се хвърлиха в атака. Темпото беше изключително високо и първият шанс беше за хърватите. След удар с глава на Вида обаче Лингард изби от голлинията.

Това подейства още по-мотивиращо на "Трите лъва" и пет минути преди края Хари Кейн се разписа. Капитанът на Англия засече центриране на Бен Чиуел от пряк свободен удар и прониза Калинич.

С попадението си той прекъсна суша от 747 минути без гол за националния тим на Англия.


До края Хърватия опита да вкара поне един гол, с който да изплува от последната позиция в групата и да прати там Англия. Но срещу тях вече срещнаха много дисциплина в защитата на домакините.

С победата Англия става вторият тим, който се класира за финалния турнир след Португалия.

Дневник