Александър Зверев спечели финалите на АТП, след като постави на колене световният №1 Новак Джокович в невероятен мач в Лондон. Германският тенисист показа съвсем различно лице от първия си мач с Джокович, демонстрира вдъхновена игра и пречупи сърбина с 6:4, 6:3 за час и 21 минути.

Зверев е най-младият шампион в турнира от Новак Джокович през 2008 г. насам. Той участва едва за втори път в надпреварата на най-добрите осем за сезона, като преди година не успя да прескочи групата. Той е първият германец от Борис Бекер през 1996 г., който вдига титлата във финалите на АТП.

Германецът спря Джокович по пътя му към шеста титла от финалите на АТП, с която сърбинът щеше да се изравни с Роджър Федерер. Световният №1 не успя да повтори и постижението на сегашния треньор на Зверев Иван Лендъл от 1986 г., който спечели турнира без да загуби сет.

Двамата се срещнаха за четвърти път и Зверев постигна втората си победа срещу световния №1. Той си върна за двете поредни загуби, които имаше от Джокович в Шанхай преди малко повече от месец и в груповата фаза в Лондон. В предишните два двубоя Зверев успя да спечели едва осем гейма, но този път беше на много високо ниво.

По пътя към най-голямата титла в кариерата си Зверев успя да отстрани Федерер и световният №1. Това е четвърта титла за него през 2018 г. след тези в Мюнхен, Мадрид и Вашингтон.

Джокович също остава с четири титли през годината, всички от тях спечелени през втората ѝ половина.

По време на целия турнир Джокович не беше пробит нито веднъж, но във финалния мач Зверев спечели четири пъти подаването на носителя на 14 титли Големия шлем. Германецът завърши мача с впечатляващите 10 аса.

Световният №1 завършва годината с 53 победи и 12 загуби, а младият Зверев с баланс 58 победи и 19 поражения.

Дневник