"Шумен" загуби гостуването си на Икономически университет във Варна от 4 кръг на мъжката А баскетболна група, съобщи на сайта си БК "Шумен".

Шуменци отстъпиха със 77:91, като това е трето поражение в източния регион на А група. Варненският тим пък записва трети пореден успех и държи първото място с 3 победи и 1 загуба – загуба дошла точно от Шумен в началото на сезона.

Мачът започна отлично за домакините, които влязоха ударно в мача със 7:0, а след това увеличиха до 13:2. "Шумен" изравни играта в средата на първата част, но разликата продължи да се движи десетина точки в полза на варненци. При оставащи 2 минути до края на частта Шумен заигра добре и в самия край съкрати аванса на варненци до само 3 точки – 23:20.

През втората част съставът на ИУ бе по-точен под коша и успя да направи разлика от 11 точки - 43:32, като при този резултат дойде края на първото полувреме.

В третата част шуменци направиха серия от 10 безответни точки и стопиха аванса на домакините до една точка. Опитния отбор на домакините реагира и затегна редиците в защита. Шуменци допуснаха поредица от грешки, което позволи на „икономистите“ отново да качат разликата и третата част завърши при 62:53.

Последната четвърт започна с агресивна защита на ИУ, които принудиха нашите гардове да допуснат грешки. Георгиев и Стефанов се възползваха и качиха преднината за домакините на 13 точки. Шумен отново тръгна да стопява разликата след тройка на Чолаков, но този път варненци не допуснаха отпускане. Внимателно и последователно домакините от морската столица организираха успешни атаки и преодоляваха защитата на Шумен в голяма част от опитите си. Въпреки, че Виктор Серафимов и Симеон Георгиев играеха отлично за нашият отбор в нападение, то техните кошове бяха връщани почти мигновено от Куртев, Коцев, Стефанов и разбира се Георгиев, чиято задача бе улеснена от напускането за 5 фаула на Кириб Кирилов. Варненци поддържаха преднина от 14 точки през цялата четвърта част и финалната сирена дойде при 91:77 в тяхна полза.

Много добър мач за "Шумен" направи гардът – Виктор Серафимов. Той бе близо до трипъл-дабъл с 28 точки, 10 борби и 8 асистенции. Симеон Георгиев също изигра добър мач за Шумен записвайки 18 точки, 3 борби и 3 асистенции.

За домакините от ИУ почти перфектен мач направи Николай Георгиев, записвайки коефициент 43. Центърът на варненци отбеляза 31 точки, хвана 15 борби и блокира 4 пъти стрелби на шуменци. Цветомир Куртев се отчете за победата с 20 точки, 6 борби и 3 откраднати топки. Коцев също имаше принос за победата с 12 точки, 7 борби и 5 асистенции. От пейката Мартин Стефанов помогна с 14 точки, 4 борби и 1 блок.

Следват 3 седмици почивка в мъжката А група, а следващият мач на Шумен ще бъде на 9 декември. Нашият тим приема "Черноморец" Бургас от 17.00ч в зала „Младост“.

ШУМ.БГ