Следващият марсоход на НАСА ще се приземи в пресъхналата делта Джезеро на Червената планета, съобщава БТА. Роувърът "Марс 2020" ще търси следи от минал живот на микробно ниво. Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати и спорове.

Преди близо 4 млрд. години кратерът на Джезеро е бил езеро с дълбочина 500 метра, от което е извирала мрежа от реки. Широчината на кратера е 45 километра.

Специалисти смятат, че кратерът "може да е събрал и съхранил минали органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво". Джезеро е бил избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която, преди да стане студена и суха, е имала езера и може би океани. Кратерът се намира северно от марсианския екватор.

Учените смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, където вероятността да се намерят следи от минал живот е смятана за по-висока.

Марсоходите на американската космическа агенция не могат да изминават дълги разстояния през своя живот и затова изборът на място, на което да кацнат, е от ключово значение. Карбонатните скали са плод на взаимодействието между водата, атмосферните газове и скалите, което дава информации за условията на околната среда в момента на тяхното формиране.

"Марс 2020" ще е първият роувър, който ще съхранява мостри по такъв начин, че бъдеща мисия до Марс ще може да дойде и да ги прибере. Той ще струва 2.5 милиарда долара на НАСА, ще бъде изстрелян през юли 2020 г. и се очаква да се приземи през февруари 2021 г.

Именно приземяването ще бъде една от най-опасните фази на мисията. Роувърът ще трябва да се приземи невредим на избраното място, като избегне дюните, скалите и други особености на релефа в кратера.

Дневник