Среща с Борисов ще има, когато водената от него коалиция разработи визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа", каза днес пред журналисти президентът Румен Радев, съобщи агенция "Фокус".

Той допълни, че няма смисъл от среща, на която се обсъждаме четиригодишната програма на кабинета "Борисов" 3, която е извела хората на улицата. Радев обяви миналата седмица, че е готов да разговаря с премиера, след като беше критикуван, че приема лидерът на опозиционната БСП, но не намира време за дискусия с управляващите.

"Не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание, така че депутатите са в пълното право да я намалят, както намерят за добре", така Радев отговори на коментар на премиера Борисов от миналата седмица.

 Тогава, коментирайки позиция на президента, свързана с новите данъци за автомобилите, премиерът обяви, че "бедността не е грях, когато взимаш 11 хил. лв. заплата". "Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма", допълни Радев.

Според него една от причините българските граждани да бъдат по улиците е, че не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си. "Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата", каза още Румен Радев.

На въпрос за процесите в правителството и това кой да остане и кой да си тръгне, президентът отговори: "Не се меся в кухнята на коалициите и на партиите".

Дневник