Община Шумен повиши цената за депониране на отпадъци на Регионалното депо край квартал "Дивдядово". От Нова година общините, които го ползват, ще плащат 24,97 лв. без ДДС на тон отпадък. Досега цената бе 20,61 лв./тон, или с 21,1% по-ниска.

Решението за повишението бе взето на днешното заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/. Срещу скока на цената гласува единствено представителят на община Велики Преслав зам.-кметът Димо Бодуров. Останалите общини бяха "За". 

"Не разбрах кое налага това увеличение. Досега дофинансирахме дейността с около 200 хил. лв. на година, сега с новата цена ще се налага да дофинансираме с 250 - 300 хил. лв.", каза Димо Бодуров.

"Сметката е направена на базата на 50 хил. тона депониран отпадък миналата година. Просто толкова пари са нужни, за да функционира нормално и да бъде обслужвано депото", обясни директорът на шуменското общинско предприятие "Чистота" Евгений Цанков.

Като друга причина бе посочено и новото законово изискване общините, собственици на депа за отпадъци, да им правят ежегодно амортизационни отчисления.

Кметът на Шумен Любомир Христов успокои колегите си от съседните общини, че в напреднала фаза са преговорите с германския инвеститор, който иска да строи завод за третиране на отпадъци. Според него е напълно възможно съоръжението да бъде изградено до 2 години и тогава общините ще предават сметта си на завода безплатно.

Повишаването на цената за депониране на Регионалното депо няма да доведе до по-висок размер на таксата за смет на гражданите през 2019-та, категорични бяха всички представители на общини от РСУО.

ШУМ.БГ