Софийският градски съд (СГС) отказа да наложи постоянен арест на обвинения за графит срещу Льо Пен върху паметника на съветската армия. Втората съдебна инстанция потвърди определението на долния съд за налагане на най-леката мярка за неотклонение - подписка, спрямо 22-годишния студент. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на протест.

Случаят стигна до втората съдебна инстанция, след като прокуратурата настоява на обвинения да се върне в ареста.

Студентът по биология е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката хипотеза за хулиганство, която предвижда до 5 години затвор. По този текст от Наказателния кодекс се преследват случаите на хулиганство, съпроводено със съпротива срещу полицията или когато хулиганството по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост.

Днес съдебният състав каза, че повдигнатото обвинение е "прекомерно". Аргументите са, че надписът не е дързък, циничен или обиден, нито унизително към личността на конкретно установен човек. Според магистратите от градския съд съдържанието на надписа е релевантно към първата алинея на престъплението хулиганство, която е по-леко наказуема. За да потвърди най-леката мярка за неотклонение, съдът коментира още, че по делото не са готови необходимите експертизи, които да установят дали точно задържания е изписал надписа. Съдът отчете неговите самопризнания, както и доброволното предаване на спрея на полицията, но 22-годишният мъж не е бил задържан край паметника, а на бул. "Васил Левски".

Адвокат Лидия Георгиева заяви пред журналисти, че тя и подзащитният ѝ не са съгласни да сключат споразумение по втората алинея на престъплението хулиганство. Ако прокуратурата реши да преквалифицира обвинението по първата алинея, то обвиненият студент ще се съгласи на споразумение като признае вината си - че е извършил едно непристойно действие с надписването на паметника на съветската армия, изразявайки гражданската си позиция. Защитникът коментира пред журналисти, че обвиненият осъзнава, че това не е начинът и съжалява за извършеното.

Refugees welcome Le Pen go home ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!") бе изписано на паметника на 15 ноември късно вечерта. В петък лидерът на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен се срещна в София с председателя на "Воля" Веселин Марешки.

Съобщение, че паметникът отново е бил надраскан и че по случая има задържан, се появи на фейсбук страницата на Столичната полиция и в "Туитър" профила на руското посолство. Преди време вътрешният министър Младен Маринов даде уверение, че всекидневно автомобилен патрул на полицията, а при необходимост и пешеходни полицаи охраняват паметника.

Дневник