Стотина плаката, на които се вижда лицето на президента на САЩ Доналд Тръмп, частично закрито от европейските символи, бяха разлепени тази седмица от градската управа на Страсбург във Франция. Целта на инициативата е да бъдат насърчени избирателите да гласуват на европейските избори идния май. Лозунгът на кампанията, която цели също така негласно да напомни значимостта на ЕС пред САЩ на Тръмп, е: "Тази година аз се регистрирам, аз гласувам".

"Нормално е Страсбург, европейската столица, да играе роля, за да се запишат гражданите в избирателните списъци", казва Жан-Франсоа Ланлюк, директор на отдела за връзки с обществеността в кметството.

Когато започваме комуникационна кампания, се стремим тя да бъде забелязана и трябва да има нещо, което да се откроява. В настоящата кампания определено има нещо, което не остава незабелязано, което поражда дебати и така е по-добре", допълва той.

"Европа остава нещо като модел, който трябва да бъде подкрепен пред изолационистките тенденции, въплътени от Тръмп. И то когато виждаме как той се отнася с Европа", казва общинският представител и допълва, че общинските власти си дават сметка за рисковете от кампанията и за това, че тя ще породи дебати.

Дневник