Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не допуска възможността за новите изтребители на армията да бъде платено повече от 1,5 млрд. лв. (без ДДС). Освен крайната дата на доставката на изтребителите всичко останало в инвестиционния проект може да бъде променяно, каза преди два дни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи военно-политическата група по избор на многоцелеви изтребител.

Запрянов каза това на представяне на предложението на щатския производител на F-16V (блок 70) "Локхийд Мартин", на което стана ясно, че по всяка вероятност няма да могат да се вместят в изискването за доставка на първите изтребители, което е 24 месеца. Причината е, че поточната линия на F-16 в момента се мести от Форт Уърт, Тексас, в Грийнвил, Южна Каролина. Според Запрянов срокът и цената са въпрос на договаряне, но "когато се избере платформата, едно е задължително - до 2024 г. трябва да дойдат и 8-те самолета". Запрянов смята, че в резултат на преговорите може да се окаже, че и трите оферти, по които се преговаря, може да се окажат под определената цена. Другите две оферти са за Gripen C/D от Швеция, които също са новопроизведени, както и F-16V и употребявани Eurofighter Tranche 1 от Италия.

"Би ми се искало цената да е надолу от 1,5 млрд. лева. Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличи цената за самолетите, това означава да започнем цялата процедура отначало", заяви Каракачанов. Той добави, че не може да се поддаде на натиск, защото има ясна рамка, гласувана от Народното събрание. "Цифрата от 1,5 млрд. лева е определена. Способностите, които трябва да имат самолетите, са ясно определени в проекта за инвестиционен разход", обясни той. "За мен е важно най-накрая да видим дали цените, които те ще дадат, отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет, и най-вече способностите на самолетите", каза Красимир Каракачанов.

Дневник