Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че се чака официална информация от "Газпром" дали наистина втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, както съобщи преди ден руското издание "Комерсант".

"Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект", заяви Петкова по Нова телевизия, припомняйки, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва.

По думите й предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда лева.

    "Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание "Турски поток" да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, каза Теменужка Петкова.

"Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас", допълни тя.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ.

Фалшива новина?

Макар политическите реакции в България на новината за "Турски поток" през наша територия да са положителни, експертните са скептични, предаде БНР.

"Новината, тиражирана от "Комерсант" е фалшива, вероятно с цел да покаже подкрепа пред българското общество на идеята, която беше лансирана от Теменужка Петкова за промяна на енергийната стратегия в частта природен газ", смята Христо Казанджиев от Българската енергийна и минна камара. 

    "Истината е, че към настоящия момент руската страна в лицето на "Газпром" изобщо не е е определила откъде ще минава "Турски поток" за Европа - дали през Гърция, дали през България, дали изобщо ще има втора тръба - много любопитен въпрос. Твърде рано е да се надуват фанфарите и да се приказват небивалици", коментира Казанджиев.

Според него трасето през България е по-рационално от икономическа гледна точка за достъп до централноевропейските страни. Експертът смята обаче, че страната ни ще се натовари с огромни разходи и ще се повтори ситуацията с "Южен поток".

За бившия шеф на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички втората тръба на "Турски поток" е важна за България:

“След фиаското за "Южен поток", след евентуалното прекратяване на транзита през Украйна, ние рискуваме да загубим своето положение за основен газоразпределителен център по балканско направление“, каза Дренкович. 

Според него Гърция ще направи всичко възможно да се обособи като транзитна държава. Те със сигурност имат своите конкурентни предимства, смята той. Той е на мнение обаче, че българските тръби в никакъв случай няма да останат празни. 

Клуб Z