Българката Стойка Петрова загуби финалния мач от световното първенство по бокс в категория до 54 килограма. Тя отстъпи на представителката на Тайван Ю Тин Лин с 1:4 съдийски гласа (28:29, 28:29, 28:29, 27:30, 29:28). Това е първа загуба за Петрова през 2018 г., след като досега тя беше в серия от 16 поредни успеха.

Българката беше основен фаворит в своята категория и неслучайно беше поставена на първо от много от букмейкърите. Във финалния двубой обаче Лин имаше предимство и контролираше срещата.

Петрова се класира убедително за финала, след като в предишния си мач надви Нандинцецег Мягмардулам от Монголия с 5:0. Българската боксьорка не успя да направи крачка нагоре.

На предишното световно първенство през 2016 г. в Казахстан българката отново остана със сребро. Тогава тя загуби от представителката на домакините Дина Жоламан.

Петрова има и два медала от европейски първенства, но в категория до 51 кг. През 2011 г. тя взе сребро в Ротердам, а три години по-късно спечели титлата в Букурещ.

Другите пет българки, които участваха на световното в Ню Делхи - Севда Асенова, Станимира Петрова, Габриела Димитрова, Мелис Йонзунова и Деница Елисеева, не успяха да стигнат до медали.

Станимира Петрова беше една от фаворитките в категория до 57 килограма. Световната шампионка от 2014 г. обаче отпадна в осминафиналите след спорна загуба от индийката Соня Чахал. Заради обвинения в корупция и бурни протести Петрова и треньорът Петър Лесов бяха отстранени от шампионата.

Дневник