ЦСКА спечели трета поредна победа в Първа лига и се изграни с лидера "Лудогорец" след 2:0 срещу "Дунав" като гост в Русе. Червените не блестяха в срещата, но бяха по-ефективни от домакините и това им позволи да си тръгнат с трите точки.

Двата гола паднаха в рамките на по-малко от шест минути. Мауридес откри в 40-ата, след като засече центриране на Тиаго. В 46-ата минута, секунди след започване на втората част, точен беше и Едвин Джеси.

Със своята 12-а победа от началото на сезона червените вече имат 38 точки, колкото и "Лудогорец", който тепърва ще изиграе мача си от кръга. "Дунава" остава с едва 14 точки и заема 12-о място.

В първите 25 минути домакините от Русе бяха много активни, като с желание и агресия поставиха ЦСКА под натиск. Първо Ахмед Ахмедов и Борислав Балджийски се разминаха с топката, като нито един от тях не успя да отправи удар.

След това добри шансове имаха отново Ахмедов и младият Светослав Ковачев, но и при двата топката минад над вратата.

Макар да не играха много убедително червените поведоха пет минути преди края на първата част. Тогава след центриране от пряк свободен удар на Тиаго, Мауридес се разписа с глава. Бразилският централен нападател се беше пласирал между двама бранители на "Дунав" и засече топката без да остави шансове на вратаря Станислав Антонов.

След като имаше едва един гол между 1 септември и 3 ноември, Мауридес се разписва във втори пореден мач. Бразилецът отбеляза два пъти срещу "Витоша" в предходния двубой, а с попадението му в Русе, вече има девет в 16 мача в Първа лига.

Втората част започна лошо за домакините от Русе, които получиха гол едва 26 секунди след подновяването на играта. Мауридес овладя топката в центъра на терена, подаде я към Едвин Джеси, а той с хубав удар с левия крак удвои – 2:0.

За пръв път в мача вратарят на ЦСКА Черниаускас трябваше да се намесва в 57-ата минута, когато изби в корнер удар на Светослав Ковачев.

След като имаха два гола аванс гостите дйстваха с повече самочувствие в предни позиции и пропуснаха няколко добри положения. "Дунав" също отговори, но така и не успя да преодолее Черниаускас.

Най-добрата възможност за "Дунав" се откри три минути преди края на мача. Централният защитник Георги Динков подаде 50-метров пас към нападателя, той изскочи сам срещу Черниаускас, но ударът му мина встрани.

В друг мач игран по-рано днес "Септември" победи "Черно море" с 2:1. Столичният тим стигна до трите точки след обрат, като варненци поведоха в 55-ата минута с гол на Жоржиньо. Борис Галчев в 65-ата и Ишмаел Байду в 81-ата минта обаче донесоха успеха на "Септември".

Дневник