"Тотнъм" надви "Челси" с 3:1 в дербито от 13-ия кръг на Висшата лига и спечели директния мач между двата тима за временното трето място. "Шпорите" се доказаха като един от най-трудните съперници за водещите тимове, а трите гола е най-малкото, което получиха сините.

Точни за "Тотнъм" на "Уембли" бяха Деле Али, Хари Кей и Хьон Мин Сон. Освен това "шпорите" направиха редица пропуски. За гостите се разписа Оливие Жиру.

Загубата е първа за "Челси" във Висшата лига при мениджъра Маурицио Сари. Дотук сините бяха с осем победи и четири равенства, но поражението ги оставя на седем точки зад лидера "Манчестър сити" и пет зад "Ливърпул. "Тотнъм" се настани на третата позиция, като има 30 точки.

"Шпорите" вече са в серия от три поредни победи след поражението от "Сити" на 29 октомври.

Макар че Маурисио Почетино не можеше да разчита на контузените Дани Роуз, Киърън Трипиър и Муса Дембеле, тимът му направи много силен мач.

Още от началото на мача "Тотнъм" доминираше на терена и се нуждаеше от едва осем минути, за да открие резултата. Кристиан Ериксен центрира от пряк свободен удар и с глава Деле Али се разписа.

За атакуващия халф това беше шести гол в последните пет мача срещу "Челси" във всички турнири.

Доминацията на домакините продължи и след гола, като футболистите на Почетино бяха много настоятелни. Те постоянно пресираха съперника си и играеха с повече настроение.

В 16-ата минута Хари Кейн успя да удвои аванса на домакините с прекрасен удар от около 25 метра. Лидерът на "шпорите" изненада Кепа Арисабалага, получавайки топката от Ериксен и се възползва, че пред вратаря на "Челси" имаше много играчи.

При изстрела на Кейн испанецът дори не успя да реагира, а само изгледа как топката влиза в мрежата му.

Попадението беше под №25 за Кейн в дербита на Лондон. По този показател пред него в историята на "Тотнъм" е единствено легендата Теди Шерингам с 32 гола.

До края на първата част "Челси" не успя да създаде почти нищо пред Юго Лорис. Гостите отправиха само един точен удар, но и той не застраши сериозно французина. Много повече работа имаше колегата му Арисабалага, който трябваше да се намесва решително в няколко случая.

Малко след подновяването на играта "Тотнъм" продължи да атакува и бързо стигна до трети гол. Той падна в 55-ата минута, когато Сон се разходи между защитниците на "Челси" и успя да вкара в мрежата на сините.

Попадението беше 50-о за Сон в едва 154 мача с екипа на "шпорите" във всички турнири.

До края на мача по-интересните ситуации бяха пред вратата на "Челси". Домакините обаче пропуснаха отлични шансове да направят успеха си още по-изразителен.

Така в заключителните минути "Челси" заигра малко по-смело в атака и стигна до гол чрез резервата Оливие Жиру. Френският таран се разписа след подаване на Аспиликуета в 85-ата минута, точно седем минути след влизането си на терена.

С този гол Жиру стана едва вторият футболист в историята на Висшата лига, който вкарва 20 или повече гола като резерва. Пред него в тази класация е единствено Джърмейн Дефоу с 24.

Дневник