Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА. По-късно днес предстои парламентът на страната да гласува въвеждане на военно положение.

"Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на режим на военно положение, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в пълна бойна готовност", се казва в съобщението.

Заради ситуацията в Керченския проток секретарят на съвета Александър Турчинов тази нощ обяви подкрепеното от президента на Украйна предложение за въвеждане на военно положение за 60 дни.

То ще бъде разгледано днес от Върховната рада (парламента), която ще се събере в 16 ч. местно време, съобщи нейният председател Андрий Парубий.

Снощи Порошенко, цитиран от "Униан" и "Интерфакс Украйна", каза, че военното положение далеч не бива да се разбира като обявяване на война.

Вчера кораби на руския военноморски флот задържаха три украински плавателни съда в Керченския проток, а пограничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обвини Украйна, че нарушава морската ѝ граница. Според ФСБ оръжието е използвано за "принудително спиране" на корабите, а плавателните съдове са откарани на пристанището в Керч. Киев заяви, че преминаването на корабите е било планирано и рутинно и че са ранени най-малко шестима, а не трима души от екипажите, а най-малко шест души, а 20 са били задържани.

Русия междувременно поиска днес да се състои извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията.

Керченският проток бе отворен тази сутрин, след като инцидентът с украинските кораби подтикна Москва да преустанови преминаването през него.

Дневник