Единадесет партии и единадесет ремита. Това е резултатът от мача за световната корона в шаха между шампиона Магнус Карлсен и Фабиано Каруана.

Двамата счупиха всички рекорди със серията ремита в двубоя за титлата. Сега остава последният въпрос - ще успее ли някой от двамата да излезе победител в заключителната 12-а партия, или ще се стигне до тайбрек.

След почивния неделен ден Каруана ще играе с белите фигури днес. До момента той изпусна няколко възможности да спечели партии, в които беше във водещата роля с белите.

Дванадесетата партия идва след спокойното реми от събота. Тогава и двамата не останаха въодушевени от постигнатото.

"Не съм развълнуван. Не беше забележителна партия, но не е и някакъв ужас. Сега ми остава да играя добре в още една партия класически шах и ще видим какво следва", каза Карлсен, който опитва да продължи властването си в шаха с четвърта световна титла.

Според него за заключителната партия е от ключово значение как ще действа Каруана. Норвежецът даде знак, че няма притеснения да се стигне до тайбрек.

Американският му съперник очаква напрегната партия. "Няма да изпадам в лудост, но ще опитам да го притисна. Ще опитам да си почина. Финалната партия и евентуалният тайбрек наистина ще бъдат решени от нервите и от това чия глава работи по-добре. Почивката е много важна за това", заяви Кауана след 11-ата партия, в която по думите му "нищо не се е случило".

Дневник