Премиерът Бойко Борисов е възложил на част от министрите си да мислят как да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това обявява той пред присъстващите на последното заседание на Министерския съвет, провело се миналата сряда, се вижда от оповестената стенограма.

Намерението идва почти месец след ареста на председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев и главния секретар на организацията Красимир Томов в обвинение за търговия с влияние и взимане на подкупи. Борисов намеква, че задачите на агенцията могат да се разхвърлят на министерствата на вътрешните работи, правосъдието, културата, образованието, президентство и други. Това са и институциите, от които Борисов очаква предложения за евентуалното закриване на агенцията.

Любопитно е, че Борисов споделя идеята си за закриването на ДАБЧ по време на разискване на точка от заседание на правителството за одобряване проект на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения. Това става и в деня, в който излиза интервю на главния прокурор Сотир Цацаров във в. "24 часа", в което той обявява, че агенция е генератор на корупционни практики и не трябва да участва в процеса по кандидатстване за българско гражданство.

В началото на ноември в писмо до премиера закриването на ДАБЧ поискаха и временните обществени съвети на българите в чужбина. "Единствената функция на държавната структура е да издава удостоверения за български произход, докато милиони българи по света остават извън сферата й на дейност", се казва в писмото. Сдружението настоява да се създаде изборно Национално представителство на българите по света, както и изборни обществени съвети към дипломатическите и консулски представителства.

dnevnik.bg