Европейският шампион "Реал" (Мадрид) си осигури участие на осминафинал в Шампионската лига като първи от своята група G след победа с 2:0 над "Рома". Испанският тим постигна втори успех срещу италианците и с 12 точки не може да бъде изместен от първата позиция.

Гостуването в Рим не премина леко за тима на Сантяго Солари, но с головете на Гарет Бейл и Лукас Васкес, мадридчани си осигуриха трите точки. Преди почивката "Рома" беше далеч по-добър от съперника си, но направи два големи пропуска. Това се отрази на младия отбор на Еузебио Ди Франческо, който през втората част не игра толкова добре.

Още преди двубоя беше ясно, че "Реал" и "Рома" са сигурни осминафиналисти, след като в другата среща от групата "Виктория" (Пилзен) надигра ЦСКА (Москва) с 2:1 като гост.

Кръг преди края на груповата фаза сигурни осминафиналисти са още пет отбора. От група Е излизат "Байерн" (Мюнхен) и "Аякс", от група F "Манчестър сити" е сигурен след 2:2 с "Лион", а победи на "Ювентус" и "Манчестър юнайтед" над "Валенсия" и "Йънг бойс", също ги пращат напред..

На "Олимпико" "Реал" и "Рома" бяха без много основни играчи. "Реал" не можеше да ползва Каземиро, Кейлор Навас, Начо и Алваро Одриосола, докато "Рома" беше без голямата си звезда Един Джеко. Контузии спряха още капитанът Даниеле Де Роси, Хавиер Пасторе, Лоренцо Пелегрини и Диего Пероти.

В Рим домакините започнаха много активно. През първата част футболистите на Еузебио ди Франческо бяха много агресивни и притиснаха европейския шампион. "Реал" действаше прибрано и на контраатака.

В десетата минута Александър Коларов поиска дузпа, след като топката срещна ръката на Лукас Васкес, но съдията Клеман Тюрпен отсече, че нарушение няма.

Активната игра на "Рома" продължи с поредица от атаки. В 25-ата минута Патрик Шик като по чудо не откри, след като топката попадна в него след рикошет. Вратарят на "Реал" Тибо Куртоа обаче се намеси и успя да спаси.

Най-чистото положение пропусн Ченгиз Юндер в добравеното време на първата част. Младият нападател на "вълците" получи прекрасно подаване успоредно на голлинията, но останала на около пет метра от нея стреля над вратата.

Въпреки надмощието си през първата част "Рома" започна много слабо второто полувреме и бързо се оказа в ролята на изоставащ. В 47-ата минута "Реал" откри чрез Гарет Бейл.

Първо вратарят на "Рома" Робин Олсен не успя да изчисти топката, а след това Федерико Фасио неразчетено опита да му я върне с глава, като вместо това изведе Бейл. Уелсецът се ориентира бързо и с левия крак се разписа в мрежата на домакините.

Ранното попадение за европейския шампион обърка цялата игра на "Рома". Италианският тим започна да действа с по-малко самочувствие и ограничи действията си до изритване на топката към Джъстин Клуйверт.

Час след началото на мача защитата на "Рома" сбърка за втори път и "Реал" се възползва мигновено. Бензема се оказа непокрит в наказателното поле, свали към Васкес и от близо крилото на испанците удвои аванса на своя тим.

Представящият се колебливо в Бундеслигата "Байерн" доказа, че е съвсем различен в Европа и постигна убедителна победа над "Бенфика" с 5:1. Баварците излязоха начело в своята група Е и са сигурен осминафиналист. Силен мач за "Байерн" изиграха Ариен Робен и Роберт Левандовски, които се разписаха по два пъти. Един гол добави и Франк Рибери. За "Бенфика" точен беше 19-годишният Жедсон Фернандеш.

От групата излиза и "Аякс", който по-рано през деня победи АЕК в Атина с 2:0.

Баварците откриха още в 13-ата минута след много красиво изпълнение на Ариен Робен. Холандецът напомни за най-добрите си дни с рейд между защитниците на "орлите" от Лисабон и с параболичен удар преодоля стражът на гостите Влаходимос.


Половин час след началото на мача Робен повтори упражнението. Той проби отдясно, влизайки към центъра на терена и с удар от границата на наказателното поле вкара за втори път.

Десет минути преди края на първата част "Байерн" вече водеше с 3:0. Йошуа Кимих центрира от корнер, а Левандовски скочи най-високо и засече топката, разписвайки се в мрежата на "Бенфика".


След почивката баварците намалиха малко оборотите, което позволи на гостите да върнат един гол. Това се случи секунди след подновяването на играта, а точен беше Жедсон Фернандеш.

"Байерн" на свой ред отговори и вкара още два гола. Левандовски се разписа още веднъж в 51-ата минута, отнво след корнер и отново след асистенция на Кимих.

Крайният резултат 5:1 оформи Франк Рибери четвърт час преди края след подаване на Давид Алаба.

В група Н "Ювентус" постигна очакван успех над "Валенсия" с 1:0. Точен за италианския шампион беше Марио Манджукич в 59-ата минута след отлично подаване на Кристиано Роналдо.

"Бианконерите" и "Манчестър юнайтед" продължават напред, след като са съответно с 12 и 10 точки, а "Валенсия" има пет.

На "Олд Трафорд" "червените дяволи" изиграха поредния си неубедителен мач. Все пак с гол в 91-ата минута на Маруан Фелайни "Юнайтед" стигна до трите точки срещу "Йънг бойс", с което се класира напред.

Два зрелищни мача имаше в група F. "Лион" и "Манчестър сити" завършиха наравно 2:2, докато "Шахтьор" (Донецк) победи "Хофенхайм" с 3:2 като гост.

Точката се оказа достатъчна за тима на Пеп Гуардиола да продължи към осминафиналите. "Лион" е втори със седем точки, а украинският тим е трети с пет.

В последния мач "Шахтьор" приема "Лион" в директен спор за втората позиция.

Дневник