Известният македонски драматург, сценарист и есеист Горан Стефановски е починал вчера на 66-годишна възраст във Великобритания, съобщи агенция МИА.

Само преди около месец, на 24 октомври, той бе в София, за да бъде удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ на тържествена церемония. След официалната част той участва в неформален разговор и изнесе майсторски клас за студенти, специалисти и журналисти.

Стефановски е автор на повече от 30 пиеси, сред които най-популярни са "Диво месо", "Двойно дъно", "Татуирани уши" и "Черна дупка". Последната е поставена няколко пъти на учебните сцени на НАТФИЗ и се играе и в момента под ръководството на проф. Иван Добчев. През последните години общо шест от текстовете му са поставяни на сцената на българските театри.

Роден в Македония, част от някогашна Югославия, още съвсем млад той става един от водещите драматурзи в страната. Пише основно за театъра, телевизията и киното. Пиесите, сценариите и есетата му са поставяни, публикувани и превеждани.

През 90-те години на ХХ век творбите му отразяват болезнените промени и конфликти в разпадаща се Югославия и отзвука им в Европа. Стефановски работи с някои от големите европейски фестивали. Проектите му са фокусирани върху миграцията, прехода, търсенето на идентичност на посткомунистическия човек.

Особено място сред работите му заема международният проект "Хотел Европа", копродукция на "Интркулт", Швеция с фестивалите "Авиньон", "Бонер Биенале", "Виенски културни седмици", "Болоня – културна столица на Европа".

Успоредно с професионалната си кариера той е редовен университетски преподавател. През 1986 г. основава катедрата по драматургия при Факултета за сценични изкуства в Скопие, където е щатен преподавател до 1998 г. През 1990 г. е "Фулбрайт" стипендиант в университета "Браун" в САЩ. От 1998 до 2000 г. е гост-професор в Театралния институт в Стокхолм. Там през 2002 г. издава книгата си за драматургично писане "Малка книга с капани", преведена по-късно на пет езика, включително на китайски.

За работата си Стефановски е отличен с редица национални и международни награди, сред които международната литературна награда "Виленица" през 2007 г. за творческите му постижения в литературата и есеистиката, както и "Златна награда" за изключителен принос в драматургията на Международния театрален фестивал в Нови Сад през 2009.

През последните години Стефановски живее в Кентърбъри, Великобритания, и преподава в местния университет "Крайст чърч". Гост-лектор е и в магистърската програма по драматургия в Скопие.

Дневник