Русия ще изпрати зенитно-ракетно поделение с комплекси С-400 "Триумф" в Крим, предаде "Интерфакс", като цитира представител на въоръжените сили на страната.

"В най-близко време новата зенитно-ракетна система ще застъпи на бойно дежурство, за да защитава въздушното пространство на Руската федерация", смята Вадим Астафиев, представител на Южния военен окръг.

Това ще е четвъртото поделение с С-400, което се изпраща в Крим. Тези системи могат да поразяват цели на разстояние 400 км и на височина до 30 км.

Решението да се изпрати нов комплекс земя-въздух идва след инцидента в Керченския проток. Въоръжената атака срещу три украински съда в протока, разделящ Черно и Азовско море и Кримския от Таманския полуостров (руска територия), повиши напрежението между Русия и Украйна тази неделя - безпрецедентен пряк военен сблъсък от анексията на Крим през 2014 г.

Репортер на "Ройтерс" междувременно съобщи, че руски боен кораб - миночистачът "Вицеадмирал Захарин" - се придвижва към Азовско море.

Агенцията отбелязва, че и сегашните три ракетни комплекса позволяват на Русия да контролира обширни участъци от небето над Черно море, а сега покритието на отбраната ѝ допълнително ще се увеличи.

Дневник