Петър Стойчев определи победата си в ледените води на Антарктида като сбъдната мечта. През уикенда той спечели първото в историята състезание по плуване в ледените води на Антарктида. В конкуренцията на 15 плувци от девет държави българинът стана шампион с близо минута преднина преди останалите. Състезанието се проведе в близост до остров Трините в залива Микелсон харбър.

"Вече съм в Аржентина, приключи 12-дневното ни приключение до Седмия континент. Най-вече съм радостен, че успях да спечеля първото организирано състезание в ледените води на Антарктида и да постигна мечтата, която преследвах. Именно да съм първият победител на Студения континент", разказа Стойчев.

Носителят на рекордните 11 световни купи в плувния маратон обясни кои са били най-големите трудности за него в изпитанието. "Студената вода от минус 1.2 градуса, силният вятър, температура на въздуха от минус 3 градуса, но се концентрирах и намерих сили."

Стойчев разкри, че е имал сили в запас накрая и затова е решил да пресече финалната линия с бътерфлай.

"Подкрепата, която вие ми оказахте, ми даде много сили. Благодаря на всички, които бяха с мен мислено или чрез медиите, както и тези, които ми изпращаха съобщения", обърна се Стойчев и към своите фенове.

Плувецът ще има няколко срещи в Буенос Айрес със Световната федерация по ледено плуване. Той ще участва в уточняването на календара за 2019 г., а през следващата седмица се завръща в България.

Дневник