Районният съд в Симферопол постанови и останалите девет украински моряци на борда на трите украински съда, нападнати при инцидента в Керченския проток, да бъдат арестувани, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Същият съд реши вчера да остави в ареста 12 от общо 24-мата украински моряци, които в неделя влязоха в Азовско море от Черно море през Керченския проток. За трима (сред тях сътрудник на украинските служби) решението бе взето от друг съд - в Керч, тъй като те се намираха в болница в града. След изписване те ще бъдат откарани в следствения изолатор, уточнява "Интерфакс".

Всичките задържани украинци ще останат 2 месеца в ареста.

Русия обяви случилото се за незаконно преминаване на морската ѝ граница и с този аргумент нейни гранични сили стреляха по двата бронекатера "Бердянск" и "Никопол" и буксира "Йени капу".

Украйна осъди днес, както подчерта, незаконното задържане от Русия на украинските моряци и изпрати до руското външно министерство протестна нота.

Вчера на среща в София президентите на България и Полша, Румен Радев и Анджей Дуда, призоваха Русия да освободи украинските моряци.

 Дневник