Мантрата, че ТЕЦ-овете цапат, е лъжа. Произвежданата електроенергия в тях няма алтернатива. Това заявиха Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", в ефира на "Нова телевизия".

"Цапаме с въглищата и дървата в домакинствата. Европейската комисия има наказателна процедура срещу България заради фините прахови частици, които са над нормата. Ако има негативно решение с въглищните централи, това цапане ще стане доста по-голямо - екологичният аргумент не действа", заяви Димитров. Поводът са протестите на служителите на централата в Раднево, които се проведоха в сряда. Искането е за бъдеще за комплекса "Марица-изток".

"Произвежданата електроенергия в ТЕЦ "Марица-изток 2" през зимата достига до 60% от електроенергията и няма алтернатива. Никой не може да ни предложи по-ниска цена на ток от тази, на която произвеждаме ние", допълни президентът на КНСБ. По думите му 360 млн. лв. са разходите на централата за емисии тази година, което е около половината от разходите й. "Когато започна плащането на емисиите, те бяха 1 евро за тон, сега са 25 евро. Искаме ЕК да прилага диференциран подход, лесно е в някои страни, в които духа вятър, но в други не става", заяви той.

Позицията на синдикатите е, че ако няма устойчиво решение на въглищните централи, България няма да издържи на никакъв друг вариант за осигуряването на ток. Президентът на КНСБ допълни, че ако до февруари няма решение, следващият протест ще бъде в Брюксел. Протестите продължават и днес в 13 ч. пред Националната художествена галерия, сградата на ЕК, през президентството, Министерския съвет, КЕВР, Министерство на енергетиката. Искането е бъдеще за комплекса "Марица-изток".

dnevnik.bg