Спортният министър Красен Кралев заяви, че евентуална съвместна кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г. ще донесе огромни позитиви за държавата и за целия Балкански полуостров.

Идеята за обща балканска кандидатура беше лансирана след среща на премиерите на четирите балкански страни. Според Кралев дори да бъде неуспешна, една подобна кампания ще даде тласък за развитието на футбола и икономиката на България.

"Ще направим всичко възможно да изпълним всички критерии на ФИФА, за да може да се представим добре и да получим висока оценка. Смятам, че имаме нашите си шансове", каза Кралев в интервю за "Дарик".

До момента интерес са заявили няколко държави, също обединени в общи кандидатури. Като най-силна изглежда тази на Уругвай, Аржентина и Парагвай, тъй като тогава се навършват 100 години от първото световно, домакин на което е Уругвай. Намерение да приемат мондиала имат също Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, както и Мароко, Испания и Португалия.

"Да не се бъркаме, когато коментираме, че критериите за избор на домакин на МОК или на ФИФА са юбилейни дати и годишнини. Много хора се подвеждат за Аржентина и Уругвай заради първото световно първенство. Основният критерий е политическа и икономическа стабилност. Това е", заяви Кралев.

"Ако изпълниш всички критерии - стадиони, инфраструктура, магистрали, летища, и всичко ти е наред, другият основен мотив е икономическа и политическа стабилност. В Аржентина и Уругвай нещата далеч не стоят така, както са в четирите балкански държави. Смяташе се, че южноамериканската кандидатура е най-сериозната. Аз мисля, че тази на Испания и Португалия е далеч по-сериозна. Но е рано е още да говорим. Има време", допълни спортният министър. Домакинът на световното през 2030 г. ще бъде избран през 2024 г.

Един ремонтиран и три нови стадиона

По думите му в предварителните разчети е заложено изискване за 16 стадиона с капацитет над 40 хиляди зрители. От тях два трябва да са с капацитет 60 хиляди за полуфиналите и един с 80 хиляди за откриването и финала на шампионата.

"Гърция им готовност да модернизира техния олимпийски стадион, който е 80-хиляден. Сърбия обяви план да построи един 60-хиляден. Нашите планове са да направим 40-хилядни стадиони, за да участваме пълноправно. 60 хиляди за нас е излишно. Говорил съм с премиера и нищо не пречи Националния стадион "Васил "Левски" с прилични средства - 30-40 милиона лева, да го направим абсолютно адекватен. Ще направим още един нов в София и другите два ще са в провинцията. Това са първоначални планове", обясни Кралев.

Засили ли се държавата към строежа на "кокетно стадионче" за 100 млн. лева

В момента в четирите държави има само един стадион, който отговаря на критериите на ФИФА и УЕФА - "Арена Национална" в Букурещ, който е с 55 хиляди места. "Това не значи нищо. Русия също нямаше стадиони и като спечели домакинството, тогава започна да строи. Това ще бъде един стимул на четиримата премиери, на четирите правителства да отделят пари за футбола", каза още Кралев.

"Ние изпълним ли си трите или четирите стадиона, които ще имаме по план или договор да направим, ще е много сериозен тласък и помощ на футбола, дори да не спечелим домакинство. Цялата тази кампания ще създаде усещане за приоритетност на футбола, а футболът е най-популярният и най-практикуваният спорт. В България има над 70 хиляди футболисти, регистрирани в БФС. Да не говорим колко практикуват минифутбол", допълни той.

Спортният министър очаква "много позитиви за България и Балканския полуостров" от тази кампания. "Това е новина в световен мащаб, че четири балкански държави, на фона на всички раздори и напрежения на полуострова, намират общ език, общ път, общи цели и тръгват икономически и политически тръгват да развиват региона. Отделно ще даде тласък на развитието на футбола. Още много деца ще започнат да се занимават с тоя спорт. Освен това ще имаме три-четири нови стадиона, каквото е желанието на хората", обобщи Кралев.

Той изтъкна икономическите ползи, като даде пример със световното първенство в САЩ, Канада и Мексико през 2026 г. Там предвидените разходи са 3 милиарда долара при очаквани приходи от 14 милиарда.

Младежка олимпиада в България

Спортният министър обяви също, че България е големият фаворит за домакинство на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Според него страната със сигурност ще спечели правото да организира събитието, ако бъдат "отпушени процесите на Витоша".

"България е фаворит, стига да си изпълним ангажиментите, защото, както знаете, в момента на Витоша няма как да се подменят съоръжения. Надявам се, че Министерството на околната среда и водите най-накрая ще прояви характер и намери сили да предложи законодателните промени да бъдат придвижени", каза Кралев.

"Това е нещото, от което имаме нужда, за да може да не стои Витоша в това състояние, а да се изградят модерни съоръжения, които ще бъдат ползвани от всички граждани на София. За софиянци това е една от болните теми, една от големите мечти - Витоша да стане място за развлечение и отдих", допълни той.

В началото на ноември Кралев обяви, че бюджетът за домакинство на зимните младежки игри е между 30 и 40 млн. евро. Той посочи, че идеята е състезанията в алпийските ски да са на Витоша, тези на закрито да са в зала "Арена Армеец" и ремонтирания Зимен дворец в София, а биатлонът, ски бяганията и ски скоковете - на Боровец.

"Излишно е да казваме самата новина и кампанията, а да не говорим ако спечелим домакинството , в което аз съм сигурен, стига да отпушим процесите на Витоша, какъв имидж за България и за София ще бъде и какъв мощен тласък на икономиката ще даде", продължи Кралев.

"Това ще бъдат хиляди хора, които ще дойдат, ще видят София, ще видят, че сме много добре организирана държава, която предлага отлични условия за туризъм. Смея да твърдя по-добри от повечето страни в Западна Европа. Нашият туризъм е на много високо ниво. Имаме да наваксаме в сферата на услугите, но като инфраструктура хотелите ни не отсъстват по нищо и даже превъзхождат тези на конкурентните пазари. Просто трябва (да подобрим) инфраструктурата на Витоша и София ще стане един от най-модерните и привлекателни туристически центрове за зимни спортове.", допълни той.

По думите му България има лоби пред президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, пред вицепрезидентите и пред целия изпълнителен комитет на МОК, който определя домакина на най-голямото събитие за спортисти под 18 години.

Дневник