Студът дойде и от няколко дни в много градове на страната се отчита сериозно замърсяване на въздуха. Фините прахови частици (ФПЧ) – прах, дим, сажди, полени и почвени частици и др., заедно с озона на нивото на земната повърхност са основните заплахи за човешкото здраве вследствие на замърсяването.

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Специалистите са единодушни, че спасение поединично е невъзможно и са нужни мерки на държавно ниво, които да ограничат замърсяването. Докато това стане, "Дневник" припомня няколко важни съвета, които човек може да предприеме на първо време, за да намали влиянието на токсичния смог върху здравето.

Без проветряване

Най-често повтаряният съвет за хората със здравословни оплаквания е да остават вкъщи и да не проветряват помещенията, за да нямат досег с въздуха навън. Когато все пак решите да отворите дома или офиса, трябва винаги да избирате прозореца с изглед към вътрешен двор или по-малка улица пред този към по-големия булевард. Така най-концентрираният мръсен въздух не влиза директно в къщата или работното място, където човек прекарва голяма част от деня си, съветва проф. Оле Хертел, оглавяващ научния отдел в Европейската агенция по околна среда (ЕАОС).

Той напомня, че правилото важи с пълна сила за автомобила - докато се чака в задръстване или натоварено движение в града, вентилационната система вкарва вътре мръсни газове, изпускани от колата отпред. Така
концентрацията на замърсяване вътре в колата може да е дори по-висока в сравнение с тази на улицата. "Не забравяйте да изключите вентилационната система, когато сте част от натоварено движение", напомня проф. Хертел.

Далеч от задръстванията

Според учения, когато излизането е неизбежно, е добре да се планира предварително маршрут. Причината - проучвания показват, че директното излагане на мръсен въздух може да спадне с до 30%, ако човек се премести само с 20-30 метра встрани от натоварените улици. Затова специалистите препоръчват в дни със замърсяване да се избягват големите улици със задръствания и натоварен трафик. Алтернативата са по-спокойни улички, паркове и градинки, дори и това да значи по-дълъг път и повече време.

Съветът важи и при спортуването - ако се практикува тичане, каране на колело, скейтборд или ролери, за препоръчване е да се избягва преминаването на дълги участъци по големите пътища.

Повече лекарства, ако трябва

В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда да увеличи медикаментите им за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.

Лекарите напомнят, че е добре хората със заболявания да остават вкъщи в дните, когато има повишено замърсяване на въздуха. В масовия случай - ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е да се носят маски, но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно.

Маските - обикновени или скъпи

Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева. Лекарите съветват, ако се ползват такива, да се сменят често – през два-три часа. Тези маски обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.
Маската за няколко часа не само че вече не е ефективна, а може да се превърне в източник на зараза, защото частиците, които са били филтрирани от нея и са носители на бактерии, се задържат в близост и от един определен момент нататък вместо да ни предпазва, маската може да ги улесни да влязат в нашия организъм, коментира доц. д-р Иво Петров, национален консултант по кардиология.

Според специалистите, за да са ефективни в мръсния въздух, маските трябва да са със сменяеми филтри с динамичен активен въглен. Цената на този тип маски варира, като най-достъпните варианти са за около 20 лв., а други модели достигат до 100 лв. Филтрите струват между 5 и 20 лв.

Миналата година българска компания обяви, че разработва "умна" маска, която пречиства въздуха и дава съвети на потребителите чрез мобилно приложение. Продуктът трябваше да е на пазара тази есен. До момента обаче той все още не е пуснат в продажба, научи "Дневник" от фирмата. 

Дневник