Парламентът в Атина ще разгледа законодателство, с което ще се въведат облекчения за милиони гърци, плащащи имотен данък, пише държавната агенция АНА-МПА.

Намаленията ще са различни в зависимост от стойността на имота. Например данъкът върху недвижимо имущество до 60 хил. евро ще намалее средно с 30% (а в по-бедни региони - с до 50%) поетапно в следващите две години. За малка част от собствениците може да има и увеличения.

Според Независимата балканска новинарска агенция (IBNA) ще бъде намален и корпоративният данък, чиято ставка сега е 29%, а в следващите 2 г. ще падне съответно до 28 и 25 на сто.

Имотният данък бе въведен като част от мерките за икономии и според IBNA промените ще засегнат над 5 млн. души, сред тях - хиляди българи, които също имат имоти в страната. Мярката отговаря на твърдението на премиера Алексис Ципрас, че за разлика от опозиционната "Нова демокрация" кабинетът му търси полза за всички, а не само за "елитите", както правят консерваторите.

IBNA отбелязва, че подобна мярка е забележителна за ляво правителство - имотният данък, известен със съкращението ENFIA, бе сред най-суровите данъци, наложени в най-трудните години на кризата.

Миналия месец изследователският център Фондация за икономически и индустриални изследвания (IOBE) прогнозира, че данъчната реформа може подпомогне имотния сектор в тежък момент. Според данни на организацията инвестициите в строителни проекти са били едва 0.9% от БВП за миналата година, докато през 2007-а делът им в икономиката е бил 10.8%, или 33.6 млрд. евро. Едва 14 хил. разрешителни за строеж са издадени миналата година при 79 хил. преди 10 г.

Същевременно в. "Катимерини" съобщи в края на ноември, че партиите в коалицията на Ципрас допускат извънредни избори още през март - малко преди европейските - а не през есента догодина, когато би трябвало да се състоят.

Дневник