Френският диджей Мартин Солвейг, който беше един от участниците в церемонията по връчване на "Златната топка" предизвика скандал на събитието в Париж. Известният френски музикант направи сексистки коментар към първата жена носител на отличието Ада Хегерберг. Той беше ко-водещ на церемонията заедно с бившия френски национал Давид Жинола.

За пръв път в историята организаторите връчиха "Златна топка" за жени и именно норвежката от "Олимпик" (Лион) я спечели. Моментът обаче беше помрачен от Солвейг. Той първо танцува с Хегерберг на песен на Франк Синатра, а след получаването на наградата и речта на норвежката, Солвейг я попита дали знае как се изпълнява движението twerk*.

Норвежката отговори с "Не" и напусна сцената.

Репликата на Солвейг дойде секунди, след като Хегерберг изтъкна значението на "Златната топка" за женския футбол и равенството между половете във футбола. Камерите на прякото излъчване уловиха изумените физиономии на част от присъстващите, сред които и Килиан Мбапе.

В социалните мрежи също имаше реакции след случката в Париж. Британският тенисист Анди Мъри осъди поведението на Солвейг. "За всеки, който си мисли, че преекспонираме и е било просто шега, не беше. Това беше пореден пример за сексизъм. Целият ми живот е отдаден на спорта и в него нивото на сексизъм е нереално", написа Мъри в "Туитър".

Малко по-късно Солвейг се извини за поведението си и публикува снимка с Хегерберг, на която ѝ се извинява. Диджеят добави, че шегата му е била лоша.

"Обясних на Ада, че заради емоцията се пошегувах без да имам лоши чувства. Тя ме разбра и прие извиненията ми. Поднасям моите извинения на всеки, който се е почувствал обиден и най-вече на Ада", написа Солвейг в "Туитър".

Пред BBC номинираната Луси Бронз, която е и съотборничка на Хегерберг опита да неглижира ситуацията. "Ясно е, че това беше шега, защото той (Солвейг) питаше всеки спечелил какъв е неговият танц. А Ада излъга, защото тя може да прави това движение. Мисля, че ставаше въпрос за шега, която да я накара да танцува".

Заб.Twerk (туърк) е сексуално провокативен танц, характерен с движение на задните части. Той беше популяризиран от американската певица Майли Сайръс, заради което се стигна до забрана на нейни концерти в някои страни.

Дневник