Въпросът, свързан с газопровода "Турски поток", ще бъде обсъждан по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Русия на 7 декември. Това заяви посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов, цитиран от ТАСС и БТА.

Ципрас ще е в Москва на 7 декември след заседание на смесената руско-гръцка комисия за икономическо, индустриално и научно-техническо сътрудничество. Според първия зам.-министър на външните работи Йоргос Катрунгалос това води към "пълно възстановяване" на двустранните отношения, "преминали през изпитания в последно време" на фона на скандал с руски дипломати и последвал спор за Атон, усложнил се около спора между Вселенския патриарх и Руската православна църква.

"От самото начало имаме интерес към разширяване на "Турски поток" на наша територия, при предварителното условие, разбира се, че няма възражения от Европейската комисия", казва Катрунгалос, цитиран от гръцки медии и РИА "Новости".

През ноември Ципрас заяви, че Гърция активно агитира Брюксел за продължаване на строителството на "Турски поток" през турско-гръцката граница, посочва ТАСС.

Гърция или България

В края на миналата седмица "Газпром" прояви интерес към мощности в бъдещия газопровод между границите на България с Турция и Сърбия, чието изграждане е регламентирано в обновената енергийна стратегия, приета в петък. "Втората тръба на "Турски поток" ще мине през България," каза тогава енергийният министър Теменужка Петкова, а премиерът Бойко Борисов заговори за "Български поток". Руският енергиен гигант същевременно обясни в коментара си, че решението дали компанията да подаде обвързваща оферта ще зависи от условията, които ще обяви "Булгартрансгаз".

"Турски поток", чийто морски участък бе тържествено открит от Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган с видеоконферентна връзка, има два възможни маршрута за доставки в Европа по втората си тръба. Според в. "Комерсант" обаче тя ще мине през България.

Въпросът за възможното включване на Гърция към втората линия на "Турски поток" ще бъде обсъден в Москва и "си струва да се отбележи повишеният интерес" на гръцкото ръководство към включването в този проект, каза Маслов в специално интервю за ТАСС. Той добави, че се проучват всички възможни варианти за продължаване на газопровода "Турски поток".

И посланик Маслов описва и двата евентуални маршрута - "продължение през територията на Гърция, обаче втората тръба може да мине и на север през България, Сърбия, Унгария". "Подчертавам, че проектът трябва да се осъществи в рамките на евросъюза. За осъществяването му ни трябва гаранция от евросъюза. Не искаме да повторим съдбата на "Южен поток", продължава Маслов.

Дневник