„Лудогорец" и "Левски" получиха общо 308 470 долара (532 390 лева) от участието на свои футболисти на световното първенство. ФИФА разпредели 209 милиона долара на клубовете, които са имали представители на мондиала в Русия.

"Лудогорец" и "Левски" бяха единствените български отбори, които изпратиха футболисти на световното. Шампионите ще получат 169 800 долара от Яцек Горалски, а сините - 138 670 долара от Холмар Ейолфсон.

Халфът на шампионите изигра два пълни мача за Полша. 26-годишният футболист не взе участие в първата среща на "дружина полска" - загубата с 1:2 от Сенегал, но беше титуляр в следващите два - поражението от Сенегал с 0:3 и победата с 1:0 срещу Япония.

Ейолфсон беше сред 23-мата футболисти в състава на Исландия. Централният защитник на "Левски" обаче не записа нито една минута в трите мача на отбора в Русия.

Общо 416 клуба от 63 страни ще получат средства по това направление. ФИФА плаща по 8530 долара на ден за играч. Натрупаната сума се разпределя между всички клубове, в които въпросният футболист е играл в предходните две години.

"Манчестър сити" е най-големият бенефициент с 5 милиона долара. На второ място е европейския и световен клубен шампион "Реал" (Мадрид) с 4.81 милиона долара.

Испанският шампион "Барселона" е на трето място с 4.14 милиона, а първенецът на Франция "Пари Сен Жермен" е четвърти с 3.89 милиона, обяви световната футболна централа във вторник.

Най-много средства получават английските клубове - 37.41 милиона долара. Испанските ще си разделят 22.56 милиона, германските - 18.92 милиона, а италианските - 18.92 милиона. Това разпределение включва и представителите на по-ниските дивизии.

Системата за финансова компенсация на клубовете, които изпращат футболисти на световното първенство, беше въведена за мондиала в Южна Африка през 2010 г. Тогава ФИФА раздаде общо 40 милиона долара. Четири години по-късно сумата беше увеличена на 70 милиона.

"Много съм щастлив да видя, че отбори от толкова много различни региони ще се възползват от тази програма, която още повече допринася за развитието на футбола по целия свят", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Dnevnik.bg