Общо шестима души са пострадали при инцидента с болничен асансьор във Варна, станал около 14.30 часа днес. Първоначално бе съобщено за един пострадал. По информация на директора на болницата "Света Анна" четирима от пострадалите са с леки контузии. Една жена на 45 години е с пукнат прешлен, но е отказала хоспитализация.

Най-сериозно е пострадала жена на 52 години, която е с изкълчени коленни стави. Тя е настанена за лечение в болницата. По думите на д-р Петров, цитиран от агенция "Фокус", в асансьора са се качили осем души при указания съоръжението да се ползва максимум от петима.

Две жени са пациенти на Клиниката по неврохирургия, а останалите са придружители. Асансьорът е въведен в експлоатация през 1979 година, но е бил изряден и редовно се обслужва от сервизен техник. Последният сертификат от фирмата, която извършва техническа поддръжка, е издаден през май и е с валидност от една година. Според д-р Петров по първоначална информация причината за инцидента е счупване на част от подемното устройство. Асансьорът е потеглил с пътниците от първия етаж в стария блок на болницата. Изминавайки 6-7 метра, той пропада обратно – малко под нивото на първия етаж. Служители на болницата успяват да извадят седем от пътниците. В този момент асансьорът потегля рязко нагоре към последния четвърти етаж с една жена вътре.

Директорът на лечебното заведение увери, че своевременно са извикани екипи на пожарната и Гражданска защита, както и всички компетентни институции. В момента асансьорът е спрян и не се ползва. В сградата е създадена организация и се ползва друг асансьор, за да не се пречи на нормалния ритъм на работа на клиниките.

Dnevnik.bg