България отново ще бъде домакин на световното първенство по художествена гимнастика. След като посрещна надпреварата през тази година, страната получи правото да организира шампионата на планетата и през 2022 г.

Изборът за домакин се състоя във вторник на заседание на изпълнителния комитет на Международната федерация по художествена гимнастика (ФИГ) в Баку. Световното през 2022 г. ще се проведе от 12 до 18 септември в зала "Арена Армеец" в София.

"Българската публика отново ще има удоволствието да се наслади на красивия спорт в "Арена Армеец". Горди сме с признанието на ръководителите на световната централа", се казва в съобщението на Българската федерация по художествена гимнастика.

Още по време на световното в София през септември беше обявено, че България проявява интерес към две нови значими домакинства. Страната има желание да организира и европейското първенство през 2021 г.

За домакинството на световното държавата даде около 1.4 млн. лева на българската федерация. Шампионатът се явяваше и квалификация за летните олимпийски игри в Токио през 2020 г.

Ансамбълът спечели бронзов медал в многобоя, който им осигури квота за Токио 2020. Отделно българските гимнастички станаха световни шампионки на пет обръча.

Състезаващите се индивидуално Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн спечелиха сребро в отборната надпревара на световното. Това беше първо подобно отличие за страната от световно първенство от 17 години насам.

България е първата страна, която ще организира две световни в толкова кратък период от време, откакто Испания посрещна шампионатите на планетата през 1998 и 2001 г. съответно в Севиля и Мадрид.

Световното през 2022 г. ще е 39-ото в историята и четвъртото, което се провежда на територията на България. Първите две са във Варна - през 1969 и 1987 г.

Dnevnik.bg