Съединените щати и Русия влязоха в спор за договора за ракетите със среден и ядрен обсег, а Вашингтон даде на страната 60 дни, за да "изпълни задълженията си" по него, предадоха световните медии.

САЩ смятат да напуснат договора но съюзниците им в НАТО, водени от Германия, поискаха от държавния секретар Майк Помпео на среща в Брюксел да даде последен шанс на диплочацията, предаде "Ройтерс".

"Русия има последен шанс да покаже, че изпълнява договора... но трябва да започнем да се приготвяме за факта, че този договор може да се провали," каза пред репортери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде агенцията.

В отговор говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Русия "строго спазва клаузите на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег и това е известно на САЩ." Москва многократно е отричала да разработва подобни ракети, способни да поразят европейски цели. Според Помпео обаче САЩ са предупреждавали Русия за договора многократно от 2013 г., но без особени резултати.

Това не е първият случай, в който Западът и Русия отправят едни към други обвинения, че не спазват договора от 1987 г. По-рано тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с оттегляне от документа. След брифинг на Помпео в Брюксел обаче НАТО реши този път формално да обвини Русия в "нарушение" на документа.

Същевременно Германия, Холандия и Белгия се опасяват от разполагането на американски ракети в Европа, ако спорът за договора се задълбочи. През 80те години, когато това се случи (преди подписването му), се стигна до мащабни антиамерикански демонстрации и до притеснения, че Европа е в капана на ядрена надпревара между Вашингтон и Москва.

Дневник