България няма да се присъедини към Глобалния пакт на ООН за безопасна, регулирана и редовна миграция. Това реши на днешното си заседание правителството. Освен това страната няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на пакта, която ще се проведе в Мароко на 10 и 11 декември.

Кабинетът също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт постоянният представител на България в ООН да гласува с "въздържал се".

"На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани. Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници", пише в мотивите на решението.

Преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че иска дебат по темата и призова премиера Бойко Борисов "да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес". По думите ѝ това е документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като "добро и неизбежно явление".

Няколко дни след това лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че позицията на правителството е да не се подписва пактът. Според външния министър Екатерина Захариева БСП се опитвала да отклонява вниманието от собствените си проблеми и да всява неоснователни страхове в хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията.

Няколко страни от ЕС вече се оттеглиха от пакта. Сред тях са Австрия, Унгария, Полша, Словакия, Чехия и Израел.

Dnevnik.bg