Не по-малко от 1500 къщи във варненското гето "Максуда" най-вероятно ще се окажат незаконни и ще трябва да бъдат съборени в следващите няколко години. Това каза за "Дневник" кметът на градския район "Младост" Христо Христов по повод започналото вчера ново разчистване на незаконни постройки в гетото.

Само за ден там бяха сринати 19 къщи, за които заповеди за доброволно премахване са били издадени още преди три години. "Това е достатъчно дълго време, но обитателите им явно не са предприели нищо", каза Христов. Къщите трябвало да бъдат премахнати още през 2015 г. по време на последната подобна акция, но това не се случило заради напрежението, което тя предизвикала в квартала.

Според Христов в момента администрацията му обработва преписките за премахването на още около 200 къщи, които ще бъдат съборени най-вероятно през следващата година. Ако това стане, поредната акция за премахване на незаконно строителство във Варна ще затвърди практиката на общинските власти да разчистват гетата в навечерието на местни избори, както през 2015 г.

Всички 19 къщи, които са били съборени вчера в "Максуда", са били построени върху общински терени, сочи информацията от районното кметство, на чиято територия се намира половината от гетото. "Обитателите им са били информирани по надлежния ред за принудителното събаряне", каза Христо Христов. Поне половината от семействата, които са обитавали съборените къщи, обаче се оказали извън страната, повечето от тях в Германия. На останалите е било предложено настаняване в Общинския приют за бездомни и социално слаби, но те са отказали. Сред тях е било и семейство с три деца.

Преди месец в отговор на въпроси, зададени от "Дневник" във връзка с друга акция по събарянето на цигански къщи, попаднали в новото трасе на бул. "Васил Левски", от общинската администрация информираха, че всички те са се оказали общинска собственост, тъй като били построени на общински терени. Освен това те се оказали "опасни за здравето и живота на обитателите им".

Поне половината от обитателите на съборените вчера къщи в гетото "Максуда" са се оказали извън страната Поне половината от обитателите на съборените вчера къщи в гетото "Максуда" са се оказали извън страната Но само няколко параграфа преди това обяснение в същото писмо се твърдеше, че "няма открити данни за собствеността на сградите".

Въпреки изрично зададения въпрос отговор дали къщите, построени върху общински имоти, са били законни не бе даден. Вместо това в текста се твърдеше, че подобна информация не е събирана, а сградите били разрушени, защото се намирали върху терен с "нарушената устойчивост на ската под тях, със съществуваща реална опасност от създаване на аварийна ситуация".

Кой и защо е проспал строителството на сгради върху опасен общински терен не стана ясно. Нямат отговор и въпросите как тези постройки са били присъединени към електропреносната и водоснабдителната мрежа, плащали ли са обитателите им данъци и на какво основание? А ако не са – защо за това не им е била търсена отговорност до този момент?

Внезапната грижа за "живота и здравето" на живеещите в "Максуда" обаче най-вероятно е имала друго обяснение. В случай че са били законно построени, за къщите в "Максуда" трябваше да бъдат изплатени обезщетения след отчуждаване. Но още в началото на строителните работи по бул. "Васил Левски" се оказа, че планираните 25 млн. лв. за подобни компенсации са далеч под необходимите. Така с освидетелстването на ромските къщи като "опасни" администрацията явно си е спестила разходи, които няма откъде да покрие, като намира оправдание за действията си в това, че е принудена да действа при форсмажорни обстоятелства.

Днес кметът на района, в който се намираха съборените вчера къщи в гетото "Максуда", отрече акцията да е имала нещо общо с изграждането на новото трасе на бул. "Васил Левски". Неговото строителство е предвидено да приключи през следващата година, когато предстоят поредните избори за местна власт.

Дневник