Газопроводът "Турски поток" ще е сред темите на разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин, които ще се срещнат днес в Москва.

И руски, и гръцки представители потвърдиха това преди няколко дни. Заместник-министърът на външните работи Йоргос Катрунгалос каза на брифинг в понеделник, че целта е да бъдат "възстановени двустранните отношения, които преминаха през изпитания в последно време, и откровено да се обсъдят всички отворени теми".

Катрунгалос има предвид скандала, свързан с шпионаж в полза на Русия, който доведе до изгонване на дипломати от Атина и Москва. Според други представители на кабинета обаче както предстоящата среща, така и заседанието на смесената икономическа комисия, което приключва днес, преди нея, са сигнал, че този етап от отношенията на Русия и Гърция е зад гърба им.

Особен интерес

"От самото начало има интерес към разширяване на "Турски поток" на наша територия при предварителното условие, разбира се, че няма да има възражения от Европейската комисия", каза още Катрунгалос. В интервю за агенция ТАСС преди визитата Ципрас не споменава проекта, но изрично казва, че особеният интерес на Гърция към руски стратегически инвестиции е в сферата на енергетиката.

Точно преди седмица българските власти обявиха след съобщение на руския енергиен гигант "Газпром", че газопроводът "Турски поток" ще мине през страната и така ще избере един от двата хипотетични маршрута (за него пишеше и в. "Комерсант" по-рано през ноември). Като алтернатива още отпреди да бъде завършен морският участък, обаче се описваше маршрутът през Гърция към Адриатическо море и Италия.

В интервюто Ципрас добавя: "Има подходящи възможности за инвестиции от стратегически характер в инфраструктура, пристанища, преработвателния сектор (и) селскостопанско-хранителния сектор." По програма гръцкият премиер трябва също така да разговаря с колегата си Дмитрий Медведев.

Дневник