Зам.-председателят на комисията "Юнкер" Франс Тимерманс, който ще бъде кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия (ЕК) след изборите догодина, смята, че е крайно време България да бъде приета в Шенген, тъй като е свършила страхотна работа и е изпълнила всички условия. Според него приемането на страната ни в пространството не трябва да се обвързва с други теми.

"Щастлив съм да кажа, че България е напълно готова за Шенген", каза Тимерманс пред български медии в Лисабон, където се провежда конгрес на ПЕС. Той каза още, че решението за приемането на България в Шенген не зависи от ЕК, а от Съвета на Европейския съюз (ЕС) и той няма да спре да настоява то да стане факт.

Другата седмица лидерът на ПЕС Сергей Станишев очаква Европейският парламент (ЕП) да гласува негов доклад за приемането на България и Румъния в Шенген не само по въздух и вода, но и по сухопътните граници.

Тимерманс каза още, че най-голямото предизвикателство на социалистите в Европа е да върнат надеждата на хората, че ЕС може да е справедлив.

Dnevnik.bg