„Барселона" постигна втора поредна победа в Ла Лига и оглави еднолично класирането след 4:0 в каталунското дерби с "Еспаньол". Тимът на Ернесто Валверде направи един от най-добрите си мачове в последно време и четирите гола бяха най-малкото, което градският им съперник получи.

Нападението на "Барселона" се развихри при гостуването на "Корнея ел Прат", като Лионел Меси вкара два гола, а Усман Дембеле и Луис Суарес добавиха по един.

Шампионите се възползваха от грешната стъпка на "Севиля", който по-рано прз деня направи 1:1 с "Валенсия", за да поведат с три точки. След 15 мача "Барселона" е с 31 точки, а андалусийци имат 28, колкото и "Атлетико" (Мадрид).

След сравнително "тихи" начални минути "Барселона" откри в 17-ата минута. Точен беше Меси от пряк свободен удар, отсъден за нарушение срещу него. От около 25 метра аржентинецът стреля неспасяемо в горния ляв ъгъл на Диего Лопес, който се разтегна, но нямаше шанс да играе с топката.

Капитанът на "Барселона" отбеляза своя 10-и гол от началото на сезона, с което удължи серията си да вкарва двуцифрен брой голове в Ла Лига в 13-и пореден сезон.

В 26-ата минута Меси имаше основен принос и за второто попадение на тима си. Той задържа топката между трима бранители в синьо-бяло, като дори падна на земята, но не я изгуби. След това намери непокрития Дембеле в наказателното поле с извеждащ пас.

Французинът финтира Хави Лопес и с удар в далечния ъгъл удвои аванса на "Барселона".

До почивката "Барселона" удари две греди чрез Суарес и Меси, като пропиля няколко положения за гол. Все пак точно преди паузата гостите реализираха за трети път.

Дембеле намери Суарес в наказателното поле, а той от много малък ъгъл прокара топката между краката на Лопес, а от там и в мрежата – 0:3.

През втората част темпото беше по-ниско, като "Барселона" вече мислеше за следващите си мачове в Ла Лига. Все пак в 65-ата минута Меси реализира още един гол.

Аржентинецът отново беше точен от пряк свободен удар, този път от другата страна на наказателното поле, но пак не остави шанс на Диего Лопес. За пръв път в кариерата си Меси реализира два гола от фаулове в един мач.

До края на мача "Еспаньол" също стигна до гол чрез Оскар Дуарте. Той обаче беше отменен след консултация с технологията за видеоповторения.

Поражението е четвърто поредно за "Еспаньол", като тимът е девети в Ла Лига с шест победи, три равенства и шест загуби.

Dnevnik.bg