Работна група е започнала изследване на идеята за създаване на два нови големи турнира - предложените от президента на ФИФА Джани Инфантино разширено световно клубно първенство и глобална Лига на нациите. Първото заседание е проведено в неделя в Париж, обяви ФИФА.

Задачата на работната група е да оцени възможните формати, дати и разпределението на квотите.

Инфантино предложи световно клубно първенство с до 24 отбора, което да се провежда веднъж на четири години. Идеята включва и Лига на нациите, която на всеки две години да има финален турнир с осем отбора.

Плановете му са подкрепени от консорциум, готов да вложи 25 млрд. долара за 12 години срещу 49% от правата върху турнирите. Наскоро се появиха твърдения, че консорциумът води до връзки със Саудитска Арабия, както и че сделката може да включва продажба на много ценни права от страна на ФИФА.

Идеите на Инфантино срещнаха различни реакции, като част от критиките дойдоха от УЕФА.

ФИФА обясни, че работната група ще анализира техническите и спортните елементи на предложенията. В нея влизат представители, избрани от шестте континентални конфедерации. Успоредно с това ще се водят разговори с клубове, футболисти и отделни първенства.

Дневник