Приключиха дейностите на стойност 7 178 080 лв. по проекта „Благоустрояване и рехабилитация на техническата инфраструктура на град Шумен“. На тържествена церемония днес на ул. "Тракия" лентата прерязаха кметът на общината Любомир Христов и Асен Тодоров от фирма "Автомагистрали - Черно море".

В рамките на проекта бяха извършени строителни дейности по улиците „Тича“, "Станционна“, част от „Съединение“, в кв. „Тракия“ и пространството до ДКЦ-I. Ремонтните дейности стартираха в началото на януари 2017-та, като бе изпреварен крайният срок - 4 януари 2019-та.

„Гражданите казват, че са доволни от свършеното. По време на работата живущите в тези райони поискаха допълнително да се направят някои неща и строителите се съобразиха с тях. Според възможностите, които дава проектът, желанията на живущите бяха изпълнени“, каза днес на пресконференция кметът Любомир Христов. Като пример той посочи по-широките тротоари, направени в кв. „Тракия“, както и пешеходни подходи и подпорна стена на ул. „Тича“. Кметът поднесе своите извинения на тези граждани, на които е причинено неудобство по време на строителните дейности, и призова да се пази направеното.

Ремонтът на ул. „Тича“ и обновяването на района, източно от ДКЦ-I, бяха извършени от „Виа конструкт груп“ ЕООД и струваха съответно 2 031 968 лв. и 666 718 лв.

Фирма „Барс“ АД извърши строителните работи по пешеходната зона и северния тротоар на ул. „Съединение“ от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата. Проектът в тази си част бе за 647 656 лв.

По възстановяване на пътното платно, настилката, направа на зелени площи, улично и парково осветление на кръстовището на ул. „Станционна“ и бул. „Симеон Велики“ работи фирма „Интегрирани строителни системи“ ЕООД. Облагородяването на този район е на стойност 1 292 705 лв.

В кв. „Тракия“, където са изградени пешеходни алеи и тротоари, са обновени също и междублокови пространства и е поставено ново улично осветление в района на 11 улици. Ремонтните дейности са за 2 539 032 лв., а изпълнител е „Автомагистрали - Черно море“ АД.

Проектът „Благоустрояване и рехабилитация на техническата инфраструктура на град Шумен" се реализира по ОП „Региони в растеж“. 6 101 368 лева са средствата от ЕС, а 1 076 712 лева - национално финансиране.

ШУМ.БГ