Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ е първата в страната, която има морски аквариум. Той е подарък от две шуменски фирми „Аквариуми и терариуми“ ЕООД и „Инвестиционно проектиране“.

Аквариумът е поставен във фоайето на Детския отдел на библиотеката и днес на малките читатели бяха представени първите му обитатели. Това са две рибки клоуни. Те получиха и своите имена днес, като за целта библиотеката обяви конкурс. Имената бяха изтеглени чрез жребий - мъжката се казва Трой, а женската Флора. Тяхна кръстница стана седемгодишната Христислава Емилова. Тя ще получи грамота от библиотеката.

„Поставянето на аквариума стана възможно с помощта на Диян Златев, който дари техниката и голяма част от аквариума. Ние участваме в този проект като хората, които ще го поддържаме и ще го обогатяваме с живи организми. Решихме аквариумът да бъде в библиотеката, за да могат повече хора да се радват на обитателите му“, разказа днес Галя Герчева от „Аквариуми и терариуми“.  Тя допълни, че поддържането на морски аквариум е по-трудно от това на сладководния, защото са необходими повече измервания, а не само смяна на водата. . 

Галя Герчева обясни още, че постеменно в аквариума ще бъдат заселени нови обитатели. „Тази морска система е затворена и натоварването й трябва да е по-бавно и постепенно. Затова днес имаме само две рибки, които плуват между корали и пуснахме някои безгръбначни. Обещаваме, че ще има още много и интересни обитатели“, каза Галя Герчева. Тя благодари и на хората от библиотеката, които ще помагат при отглеждането на рибките.

Аквариумът събира около 500 литра, а водата в него е двойно по-солена от водата в Черно море. Рибите, които ще живеят там няма да са хищници и ще могат да съжителстват помежду си. Следващите обитатели на морския аквариум ще дойдат през януари.

ШУМ.БГ