Обвинителният акт вече няма да се чете в началото на делото. Това стана факт след окончателното приемане от парламента на промени в Наказателния кодекс (НК), с които беше изменен и Наказателно-процесуалният кодекс (НПК).

Приемането на тази промяна мина без обсъждане в пленарната зала.

Така депутатите сложиха край на четенето на обвинителния акт в началото на всяко наказателно дело. След като преди година беше регламентирано, че се чете само заключителната му част, сега това изискване въобще отпада, като е заменено от доклад на председателя на състава.

Новият текст на чл, 275 в НПК гласи:

"ал. 1 Съдебното следствие се ръководи от председателя на състава и започва с доклад, в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове.
ал. 2 Председателят предоставя възможност на прокурора, на частния тъжител и на гражданския ищец да изложат обстоятелствата, включени в обвинението, и предявените искове".

Ако на промяната не бъде наложено президентско вето, тя ще влезе в сила три дни след обнародването ѝ в Държавен вестник. Президентът има срок от 14 дни, в който да реши дали да наложи вето, или да обнародва законовото изменение. Тъй като в случая става дума за процесуална норма, тя по принцип се прилага веднага и би трябвало да засегне висящите дела. Едно от тях е делото за източването на КТБ.

Според наказателни съдии по това дело четенето на обвинителния акт вече е започнало и промяната няма да може да засегне процеса, не е известно обаче какво ще реши спецсъдът.

Подсъдими в процеса са 18 души, чийто ръководител според прокуратурата е бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. От години той е в Сърбия и делото срещу него се води задочно. През лятото изчисления на "Дневник" показаха, че 2 години ще са нужни на прокуратурата, за да изчете диспозитива на обвинителния акт, който е от малко над 5 хил. страници. Настояването той да бъде четен в зала дойде от защитата на Василев.

Съдия от Софийския районен съд коментира за "Дневник", че четенето на обвинителния акт по делото за КТБ пречи косвено и на работата на другите съдилища. Причината - в процеса за източването на банката са ангажирани над 20 адвокати, които трябва да присъстват на всяко едно заседание по четенето на обвинението. Това пречи на другите съдилища да насрочват заседания за датите, в които се чете в спецсъда. 

Дневник