Рускинята Мария Бутина, обвинена, че се е опитала да инфилтрира Националната оръжейна асоциация на САЩ, се призна за виновна за заговор, в който е действала от името на Москва, за да повлияе на американската политика, съобщиха "Ройтерс" и Би Би Си.

Решението на Бутина се очакваше след публикация на агенцията, която по-рано тази седмица цитира съдебни документи.

Прокуратурата смяташе, че тя е работила с руски представител и двама американски граждани, за да действа срещу САЩ чрез Националната оръжейна асоциация. В съдебната зала обвинението обяви, че тя е изготвила през март 2015 г. проект за създаване на "неофициални канали" за връзка с високопоставени американски политици в полза на Русия. Месец по-късно тя пътува до САЩ, за да посети събитие на организацията, и там, според прокуратурата, се "запознава с влиятелни членове на политическа партия номер едно". Не се уточнява за коя партия става дума.

Именно като част от този план тя признава участието в заговора заедно с двамата американци и руснака, идентифициран от адвокатите ѝ с името Александър Торшин, заместник-гуверньор на централната банка на Русия. В съдебните документи не се споменават обаче нито неговото име, нито предполагаемото на един от двамата американци (Пол Ериксън).

Бутина, казала в залата, че "абсолютно" съзнава какво ще направи, според американски медии вече сътрудничи на прокуратурата. Експерти очакват споразумението ѝ с прокуратурата да даде по-добра представа как се осъществява руската намеса в американските избори.

Русия смята, че процесът е изфабрикуван, а според президента Владимир Путин "никой (в службите) не знае нищо" за Бутина.

Дневник