Солт Лейк Сити беше избран за потенциален кандидат на САЩ за домакинство на зимните олимпийски игри през 2030 г. Столицата на Юта, която организира най-големия форум за зимни спортове през 2002 г., беше предпочетена пред Денвър.

Изборът беше направен след гласуване на изпълнителния борд на олимпийския комитет на САЩ (USOC). Първоначално желаещите да посрещнати игрите през 2030 г. бяха три. Рино и Тахо обаче оттеглиха общата си кандидатура през ноември.

"Бих искал да благодаря на Денвър, Солт Лейк Сити и техните екипи за участието им в този процес и ангажимента им да направят олимпийското и параолимпийското движение по-силни", заяви председателят на USOC Лари Пробст.

"Ние сме невероятни късметлии, че можем да избираме между няколко способни и желаещи градове, но в крайна сметка вярваме, че Солт Лейк Сити ще ни даде най-добър шанс да върнем зимните олимпийски игри в САЩ", каза още той.

Солт Лейк Сити ще разчита на съществуващата инфраструктура, като се ангажира да организира икономична и компактна олимпиада. Според местните спортни ръководители бюджетът за олимпиадата през 2030 г. би могъл да се вмести в 1.5-1.6 милиарда долара. Толкова бяха похарчени за организацията на игрите през 2002 г.

Още преди година губернаторът на Юта Гари Херберт изрази публично подкрепата си за домакинство на най-големия форум в зимните спортове.

"За нас наистина е чест и удоволствие да бъдем изборът на USOC за зимните олимпийски и параолимпийски игри през 2030 г. Приемаме много сериозно ролята си на член на олимпийското семейство и очакваме с нетърпение да покажем на международната общност, че Солт Лейк Сити е готов, желаещ и способен да посрещне едни модерни, устойчиви и фокусирани върху спортистите игри, които ще подсилят духа на спорта и олимпийското и параолимпиското движение", заяви кметът на града Джаки Бискупски.

Първоначалните намерения на Солт Лейк Сити бяха да се кандидатира за игрите през 2026 г., домакинът на които ще бъде избран догодоина. Плановете обаче са се променили, след като Лос Анджелис получи летни игри през 2028 г.

Дневник