Впечатляваща победа на норвежеца Александър Аамод Килде и ужасяващо падане на швейцареца Марк Гизин белязаха спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини във Вал Гардена.

Гизин загуби контрол преди един от големите скокове на пистата в италианския зимен център. След това той се приземи изключително тежко със скорост над 100 км/ч. 33-годишният швейцарец остана да лежи неподвижно на трасето, докато лекарите му оказваха помощ.

Състезанието беше прекъснато за около половин час, а Гизин беше откаран в болница с медицинския хеликоптер. На този етап няма официална информация за състезанието на швейцарския скиор.

По думите на неговата сестра и състезателка в Световната купа Мишел Гизин, цитирани от швейцарското издание Blick, Марк Гизин е дошъл в съзнание и състоянието му е стабилно.

Килде триумфира по категоричен начин и донесе втора победа за Норвегия във Вал Гардена. В петък се проведе супергигантски слалом, който беше спечелен от Аксел Лунд Свиндал.


В днешното спускане Килде преодоля трасето за 1:56.13 мин. Той изпревари австриеца Макс Франц с 0.86 сек. и швейцареца Беат Фойц с 0.92 сек.

След тях се наредиха американците Брис Бенет (+0.98 сек.), Стивън Найман (+1.01 сек.) и Травис Ганьон (+1.05 сек.).

Олимпийският шампион в дисциплината Свиндал, който беше първият стартирал след падането на Гизин, се нареди седми с пасив от 1.08 сек.

Другият фаворит сред норвежките представители в скоростните дисциплини - Шетил Янсруд, разочарова с място извън топ 20 и изоставане от 2.28 сек.

В генералното класиране за Световната купа има нов лидер. Франц събра 240 точки и поведе със седем пред Свиндал. Швейцарецът Мауро Кавизел, който днес завърши осми, заема третата позиция с 283 точки, следван от носителя на големия кристален глобус за последните седем сезона Марсел Хиршер с 280.

Дневник