Българската мъжка щафета завърши на десето място в старта от Световната купа по биатлон в австрийския зимен център Хохфилцен. Четворката в състав Антон Синапов, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Красимир Анев се представи силно и направи една от най-силните си щафети в последните години.

Българите финишираха на 1:57 минути зад победителите от Швеция. Квартетът на България използва седем допълнителни патрона, но не направи нито една наказателна обиколка. Шведите в състав Фемлинг, Понсиулома, Стерненсен и Себастиан Самуелсон грабнаха победата с много силно представяне. Те използваха само пет допълнителни патрона.

Швеция финишира с 3.6 секунди пред четворката на Норвегия. Третото място остана за Германия с пасив 28.8 секунди. В щафетата не участваха двете големи звезди Мартен Фуркад за Франция и Йоханес Тингес Бьо за Норвегия.

Най-добре от българските биатлонисти се представи Владимир Илиев. Той пое втория пост на 12-о място, но предаде на Герджиков девети. В крайна сметка бягането на българите не беше на висотата на останалите. В последната обиколка френският тим, който беше с две наказателни обиколки, изпревари българите.

При дамите победата отиде в Италия. Тимът завърши за 1:10.58,7 часа и изпревари с 8.4 секунди четворката на Швеция. Лиза Витоци, Алесия Рунгалдир, Доротея Вирер и Федерика Санфилипо използваха само три допълнителни патрона, не завъртяха нито една наказателна обиколка и впечатлиха с представянето си.

Витоци се представи много силно на първи пост и предаде първа на младата Рунгалдир. Тя беше трета след първата стрелба, но се забави при стрелбата от прав, след което предаде едва на 11-о място за Доротея Вирер. Звездата в италианския състав направи перфектна стрелба и след като изоставаше с повече от минута, предаде на Санфилипо с аванс от 18 секунди.

При последната стрелба ново драматично разместване нямаше и така Скуадрата взе победата, докато във финалния спринт Хана Йоберг изпревари Ане Бескон за втората позиция.

Италианките взеха първа победа в Световната купа от повече от две години. За последно карето на Италия спечели именно в Хохфилцен на 13 декември 2015 г., когато участваха три от сегашните биатлонистки – Витоци, Санфилипо и Вирер.

Българската дамска щафета завърши на 20-о място от общо 22 стартирали тима. Българките в състав Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Милена Тодорова и Даниела Кадева изостанаха с 5:57 минути зад победителките от Италия.

Квартетът на България беше последният, пресякъл финала, след като отборите на Корея и Литва бяха затворени с обиколка.

Дневник