Националните интереси и следване на европейските правила ще бъдат приоритет при изграждането на "Турски поток". Не сме заложници на битка. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Би Ти Ви.

"Турски поток" стана факт на територията на Турция, това, за което в България работи, е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център. По нея работим заедно с ЕК, подкрепя се от Европейската комисия и предвижда няколко основни елемента", каза Петкова. По думите й концепцията е България да изгради липсващата инфраструктура, която да даде възможност да доставяме природен газ от поне три източника, изграждане на борса за търговия с природен газ.

В концепцията е включен и анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България до границата със Сърбия. "Какво решение ще вземе Русия трябва да бъде съгласно европейските правила. България стриктно следва европейското законодателство в областта на енергетиката, по-специално на природния газ. Не бива да се повтарят стари грешки", каза тя.

Тя коментира и темата с Енергийната стратегия на страната ни, която бившият министър на икономиката Румен Овчаров определи като източник на финансиране на определени фирми, цитиран от медията. "Изненадана съм от тези думи. Стратегията е със срок до края на 2020 г. Правителството направи актуализация на стратегията и трябва да се определи кой трябва да вземе решение за реализацията на проекта. В третата фаза на проекта ще се даде гаранция, че страната ни няма да бъде ощетена", подчерта тя.

Петкова припомни, че България подкрепя диверсификацията на доставките и работи активно за изграждането на интерконектора с Гърция и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, от който ще се доставя природен газ от различни източници.

Dnevnik.bg